Tony Conigliaro z baru 69 Celebrooke Row rozszerzył klasyczne Martini o słodkie wino i dodatek migdałowych bittersów. Tym sposobem stworzył ciekawy i aromatyczny koktajl. Jeśli nie posiadacie w domowym barku bittersów migdałowych, spokojnie możecie zastąpić je amaretto. Dodajcie około 5 ml likieru.
Marsala Martini – przepis na drink
- gin – 50 ml
- Marsala Dolce – 10 ml
- wermut wytrawny – 5 ml
- bitters migdałowy – 2 dashe
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na jakiś czas w celu schłodzenia. Do szklanicy nasyp lodu, wlej gin, Marsalę, wermut oraz w zależności od tego czego użyjesz w przepisie – bitters migdałowy lub amaretto. Następnie całość dokładnie zamieszaj. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego wcześniej kieliszka i udekoruj płatkami migdałów.