Mi-To to koktajl dla wielbicieli Negroni. Nazwa kryje za sobą regiony, z których pochodzą składniki drinka. Mi to skrót od Milano, bo z Mediolanu właśnie pochodzi Campari. Natomiast drugi człon odpowiada za słodki wermut, który wywodzi się z Turyny (Torino). Takie połączenie w efekcie daje słodko – gorzki koktajl, który w latach 60. XIX wieku powstał w Milan’s Caffe Camparino.
Mi-To (Milano-Torino) – Przepis na Drink
- Campari – 60 ml
- Słodki wermut – 60 ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od schłodzenia niskiego szkła, w którym podasz koktajl – napełnij go lodem i odstaw na czas przygotowania koktajlu lub wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie przygotuj szejker i wsyp do niego lód. Za pomocą jiggera lub marki kuchennej odmierz dokładne ilości wszystkich składników i wlej je do szejkera. Całość energicznie wstrząśnij i odcedź bez lodu do schłodzonego szkła wypełnionego świeżym lodem. Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką z cytryny. Powodzenia!