Ten digestif to połączenie wódki, wermutu, białego wina i królowej wieczoru – mięty. W przepisie wykorzystujemy ją zarówno pod postacią likieru, jak i świeżą. Całość idealnie sprawdzi się podana po letniej kolacji w ogrodzie.
Mint Martini – przepis na drink
- wódka – 60 ml
- likier miętowy zielony – 10 ml
- wermut wytrawny – 20 ml
- białe wino – 60 ml
- syrop cukrowy – 10 ml
- liść mięty x 10
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć mięte. Następnie dodaj resztę składników i lód. Całość energicznie wstrząśnij (około 10-15 sekund) i odcedź do schłodzonego kieliszka. Tak przygotowany koktajl udekoruj listkiem mięty. Życzymy smacznego! Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera możesz śmiało zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Wygnieć na dnie mięte, wsyp lód i wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków powtórz tak samo jak w przepisie powyżej.