Ten aromatyczny koktajl to połączenie jałowcówki, słodko- gorzkiego likieru prosto z Włoch, whisky żytniej oraz francuskiego likieru miodowo-ziołowego. Z jednej strony pomieszanie z poplątaniem, z drugiej dobry balans smaków i aromatów. Montreal to doskonała opcja do podania jako aperitif.
Montreal – Przepis Na Drink
- Gin – 30 ml
- Whisky żytnia – 30 ml
- Aperol – 30 ml
- Likier Suze gentian – 30 ml
Sposób przygotowania:
Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką z grejpfruta. Gotowe!
Podpowiadamy: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj.