PoradnikiNalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i...

Nalewka z czarnego bzu, czyli jak w domu zrobić likier St-Germain i z czym go pić?

Nalewka z czarnego bzu to najlepszy pomysł na to, jak zamknąć lato w butelce i raczyć się nim w zimowe wieczory. Kwiatowy, lekko kwaskowy smak to charakterystyczne cechy nalewki z czarnego bzu. Jego unikalność smaku została już dawno dostrzeżona przez producentów St-Germain, czyli najbardziej znanego likieru z czarnego bzu. Poniżej przedstawiamy, jak w domu, zrobić nalewkę z czarnego bzu.

Jak zrobić nalewkę z czarnego bzu?

Aby przygotować najwyższej jakości nalewkę z czarnego bzu, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Bez kwitnie późną wiosną w maju i czerwcu, i to wtedy należy zbierać białe aromatyczne kwiaty. Najlepiej robić to przed południem gdyż wtedy kwiaty posiadają najwięcej zapachu. Zbierać należy same kwiaty, bez łodyżek które są trujące. Kwiaty otrzepać z ewentualnych „nieproszonych gości”. Nalewkę przygotowywać nie później niż dwie godziny od zbioru. 

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg kwiatów czarnego bzu
  • 0,5 litra spirytusu
  • skórka z dwóch cytryn
  • 0,5 kg cukru
  • 0,2 litra wody

Potrzebne narzędzia:

  • słoik (minumum 1 l)
  • sitko
  • gaza lub filtr do kawy
  • lejek
  • butelka (0,7 l)

Sposób przygotowania:

Dokładnie sparz cytryny i obierz skórki tak, aby nie posiadały zbyt wiele białego albedo. Pokrój na mniejsze paski. Świeżo zebrane kwiaty bzu przełóż do słoja i zalej spirytusem. Na wierzch ułóż skórki z cytryny. Dociśnij wszystko szklanym spodkiem lub innym słoikiem, tak aby wszystkie kwiaty pokryte zostały spirytusem. W przeciwnym wypadku kwiaty ściemnieją. Odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Przefiltruj dokładnie spirytus przez sito i gazę do przygotowanej butelki. Kwiaty w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 4 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie również dokładnie przefiltruj płyn do butelki ze spirytusem. Kwiaty zalej wodą i mocno wstrząśnij, wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przefiltruj podwójnie wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce do pełnej maceracji. Po tym czasie twój likier jest gotowy. Nie musisz go przetrzymywać w lodówce.

Z czym pić nalewkę z czarnego bzu?

Nalewka z czarnego bzu, mimo swojej smakowej wszechstronności, nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można ją pić w formie czystej, na lodzie lub dodać do rozgrzewającej herbaty. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę jako ekstra dodatek do takich kompozycjach, jak Ja-mora, czy Cucumber Collins.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: