Negroni to drink, który obecnie bije rekordy popularności. Jest najchętniej rekomendowanym drinkiem przez barmanów i drugim najchętniej zamawianym przez Gości barowych. Historia powstania Negroni sięga początków XX w. i głosi, iż drink ten, był ewolucją popularnego we Włoszech Americano. Obecnie możemy obserwować wielki powrót Negroni, jednocześnie wiodące koktajlbary starają się propagować swoje wariacje na tym klasyku.
Przy okazji prezentacji receptury Negroni w dziale z drinkami na ginie, umieściliśmy kilka propozycji, teraz listę poszerzamy o kolejne odmiany Negroni.
White Negroni
Znajdzie wielbicieli wśród tych, którzy wolą bardziej wytrawną i ziołową wersję .
Potrzebne składniki:
30 ml gin
30 ml Lillet Blanc
30 ml Suze
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do niskiego szkła wypełnionego lodem. Do dekoracji najlepiej wykorzystać zest z cytryny.
Negroni Coffe Swizzle
Ta receptura na pewno zasmakuje zarówno miłośnikom Mezcali, jak i smakoszom dymnych aromatów. Wszystkich fanów łączenia kawy z alkoholem zapraszamy do artykułu Drinki z cold brew.
Potrzebne składniki:
20 ml Mezcal
20 ml słodki wermut
20 ml Martini Bitter
20 ml cold brew
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do wysokiego szkła wypełnionego kruszonym lodem. Do dekoracji najlepiej wykorzystać szczyptę mielonej kawy.
Chocolate Negroni
Ta kompozycja skierowana jest do tych, którzy lubią słodsze wersje drinków, a zwłaszcza połączenie ziół i czekolady.
Potrzebne składniki:
20 ml gin
20 ml Campari
20 ml słodki wermut
20 ml likier kakaowy
2 d Chocolate Bitter
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoracją będzie crusta z gorzkiej czekolady.
Negroni Sbagliato
Tej wersji Negroni jest chyba najbliżej do protoplasty, czyli sławnego Americano. W tym jednak wypadku, wodę gazowaną zastąpić należy winem musującym. Oczywiście najlepiej włoskim Prosecco.
Potrzebne składniki:
40 ml Campari
40 ml słodki wermut
40 ml Prosecco
Sposób przygotowania:
Pierwsze dwa składniki należy wymieszać z lodem w szklanicy, a następnie odcedzić do dużej szklanki z jedną dużą bryłą lodową. Dopełnić Prosecco i dekorować plasterkiem pomarańczy.
Boulevardier
To chyba najbardziej znana wariacja na Negroni, w której gin został zastąpiony bourbonem.
Potrzebne składniki:
30 ml bourbon
30 ml Campari
30 ml słodki wermut
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do niskiego szkła wypełnionego lodem. Do dekoracji najlepiej wykorzystać zest z pomarańczy.
Cardinale
W tej odmianie Negroni, klasyczny słodki wermut zastąpiony jest wytrawną wersją.
Potrzebne składniki:
30 ml gin
30 ml Martini Bitter
30 ml słodki wermut
1d Angostura
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do niskiego szkła wypełnionego lodem. Do dekoracji najlepiej wykorzystać zest z pomarańczy.
Green Negroni
Niech nie odstraszy Was kolor tego drinka. Ta wersja Negroni jest chyba najbardziej aromatyczną z przedstawionych.
Potrzebne składniki:
20 ml gin
20 ml wermut bianco
20 ml Luxardo Bitter Bianco
5ml Chartreuse Green
10 ml likier melonowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy zmieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do niskiego szkła wypełnionego lodem. Do dekoracji najlepiej wykorzystać zest z grejpfruta.