New York Flip
New York Flip to koktajl ciekawy i bogaty w smaku. To jeden z najbardziej popularnych, klasycznych koktajli, zwanych „flipami”. To, co odróżnia koktajl od innych, to użycie całego jajka, włącznie z żółtkiem. Wiele klasycznych receptur wymaga nawet dwukrotnie więcej żółtka, niż białka!
Samo słowo „flip” pochodzi ze starej praktyki, która polegała na przelewaniu stworzonej mieszanki pomiędzy naczyniami, w przód i w tył, w celu spienienia i wygładzenia koktajlu.
New York Flip – Przepis Na Drink
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 20 ml tawny port
- 20 ml syropu cukrowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. Wypełnij go lodem i odstaw na jakiś czas lub wstaw do zamrażarki na kilka minut w celu schłodzenia. Do szejkera wlej dokładnie odmierzone składniki (użyj jiggera lub miarki kuchennej), a następnie energicznie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Jako dekoracji użyj startej gałki muszkatołowej.