ArtykułyNie wypij wszystkiego.

Nie wypij wszystkiego.

Powyższe hasło odnosi się rzecz jasna do alkoholu. Nie chodzi tu jednak wcale o, w zasadzie słuszny, postulat zachowania umiaru w piciu. Spożywczy alkohol nie nadaje się wyłącznie do bezpośredniej konsumpcji, lecz ma także i inne zastosowania.

Technika kulinarna
Alkohol służy mi.in. do deglasowania. Deglasowanie to technika kulinarna, która polega na odzyskiwaniu resztek pożywienia, które przywarły podczas smażenia bądź pieczenia do naczyń. Można z powodzeniem użyć do tego wina. Naczynie, do którego przywarły resztki jedzenia trzeba postawić na silnym ogniu i mocno podgrzać. Następnie wlewamy schłodzone wino. Wino szybko zwiększając swoją temperaturę odrywa resztki z dna naczynia. Proces można wspomagać ręcznie odrywając resztki przy pomocy szpatułki. Należy pamiętać tylko o tym, by zdjąć naczynie z ognia po tym jak wlejemy do niego alkohol. Jeśli tego nie zrobimy alkohol może zacząć płonąć, ze względów bezpieczeństwa lepiej tego uniknąć. Odzyskane dzięki deglasowaniu resztki pożywienia można dodać do potrawy, przy szykowaniu której powstały. W winie także można gotować różne składniki. Winne fondue, w którym gotuje się np. kawałki mięsa, można zrobić na bazie białego wina.

Świeże pranie
Alkohol, dla osoby nie zainteresowanej jego bezpośrednią konsumpcją, bywa przydatny także poza kuchnią. Jeśli potrzebujecie użyć jakiejś części ubioru, która pachnie nieco wczorajszo, a nie macie czasu zrobić prania, pomocna może okazać się wódka.- kiepsko pachnącą rzecz można odświeżyć przy pomocy wody ognistej. Wódka zabija powodujące nieprzyjemny zapach znoszonych ubrań bakterie. Wystarczy zrosić nieświeże ubranie czystą i je przewietrzyć – odór powinien ustąpić. Warto tylko przed wykonaniem tego zabiegu sprawdzić (na jakiejś nie eksponowanej części) czy rzecz, którą chcemy przy pomocy wódki odświeżyć, nie przebarwia się pod wpływem kontaktu z mocnym alkoholem. Nie należy się bać, że z powodu spryskanych czystą ubrań, ludzie pomyślą, że jesteśmy pod wpływem alkoholu. Wódka nie zostawia zapachu po wyschnięciu.

Poparzenie meduzy
Czysta potrafi także przyjść w sukurs osobom zaatakowanym przez meduzy. Można nią dezynfekować poparzenia spowodowane przez te organizmy. Ponadto woda ognista zmniejsza pieczenie ran doznanych w wyniku kontaktu z meduzami.

Czasem lepiej nie wypić wszystkiego i zostawić coś np. na nieprzewidzianą okoliczność.

Arek Faruk
Arek Faruk
Barman z wieloletnim doświadczeniem. W wolnym czasie lubi pisać, nie tylko o alkoholach, ale o nich najprzyjemniej się pisze.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: