Opening Shot
Zdania na temat nazwy tego drinka są bardzo podzielone. Jedni twierdzą , że słówko „opening” wskazuje na czas, kiedy koktajl jest podawany podczas przyjęcia. Inni uważają, że Nasz drink otwiera usta, plącze języki i uwalnia sekrety jego amatorów. Nie pomożemy Wam rozwiązać dylematu pochodzenia nazwy koktajlu „Opening Shot”, ale podpowiemy, że z pewnością musicie go spróbować. Jak opisalibyśmy charakter tego koktajlu? Może jako dosłodzoną wariację drinka „Manhattan”. Spróbujcie i przekonajcie się sami! Życzymy smacznego!
Opening Shot – Przepis na Drink
- 40 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 20 ml słodkiego wermutu
- 10 ml grenadiny
Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, a następnie za pomocą jiggera lub miarki kuchennej dokładnie odmierz i wlej wszystkie składniki. Energicznie wstrząśnij i tak przygotowany koktajl za pomocą sitka barmańskiego odcedź do niskiego szkła (bez lodu). Jako dekoracji użyj wisienki koktajlowej. I gotowe!
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij słoik lodem, wlej odpowiednie ilości składników, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków znasz z przepisu powyżej! Smacznego!