Opera
Kiedy słyszymy „Opera”, w Naszych głowach pojawia się obraz pięknie wystrojonych kobiet, elegancko ubranych mężczyzn i przepychu panującego na sali. W końcu nie bez powodu drink ten nazwany został właśnie „Opera” – jest bardzo wytworny i smaczny, a na przyjęciach gości już od 1920 roku.
Opera – Przepis na Drink
- 40 ml ginu
- 40 ml czerwonego (słodkiego) dubonnet
- 10 ml maraschino
- 3 dashe bitersa pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania potrzebnych składników i naczyń. Kieliszek, w którym podasz drinka należy schłodzić. Możesz wypełnić go lodem i odstawić na jakiś czas lub na kilka minut wstawić do zamrażarki. Następnie wsyp lodu do szejkera, wlej do niego przygotowane składniki (w dokładnym odmierzeniu składników pomoże ci jigger lub miarka kuchenna) i wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź drinka do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką z cytryny. Nic trudnego, prawda?
Dobra rada: Jeżeli nie masz pod ręką szejkera, nie martw się! Śmiało możesz zastąpić go dużym słoikiem. Wystarczy, że wypełnisz go lodem, wlejesz wszystkie składniki, dokładnie zakręcisz i energicznie wstrząśniesz (przez około 15 sekund). Reszta kroków przepisu pozostaje taka sama!