W dzisiejszym odcinku Wspólnego Drinkowania przedstawiamy klasyczny, lekko gazowany koktajl jakim jest orzeźwiający spritzer z prosecco. Jest to prosty do przygotowania drink, który sprawdzi się idealnie na różne specjalne okoliczności, np. jako welcome drink na weselu, ale również umili popołudniowy piknik w plenerze 😉 Pamiętajcie tylko lekko schłodzić prosecco przed podaniem. Miłego weekendu kochani!
Spritzer z Prosecco – Przepis na Drink
- garstka pestkek z granatu
- 10 ml syropu z czereśni
- 200 ml schłodzonego prosecco
- do dekoracji: zmrożone pestki granatu, zest (skórka) pomarańczy
oraz
- duży kieliszek na drinka, najlepiej w stylu copa
- szklanicę lub wysoki słoik
- muddler / tłuczek barmański
- łyżka barmańska
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu
- sitko barmańskie
- sitko klasyczne
Sposób przygotowania:
1. Do szklanicy lub wysokiego słoika wrzuć garstkę pestek z granatu.
2. Dodaj 10 ml syropu z czereśni i wygnieć wszystko muddlerem (potocznie zwanym tłuczkiem barmańskim).
3. Wypełnij duży kieliszek na drinka kostkami lodu i nalej do niego prosecco do 3/4 kieliszka.
4. Za pomocą sitka barmańskiego i sitka klasycznego podwójnie odcedź zawartość szklanicy do schłodzonego kieliszka (żeby rozmemłane pestki granatu nie zostały w zębach przy delektowaniu się drinkiem!).
5. Delikatnie zamieszaj napój łyżką barmańską.
6. Uzupełnij kostkami lodu, a wierzch drinka udekoruj zmrożonymi pestkami granatu.
7. Weź zest (skórkę z pomarańczy) i ściśnij go nad szklanką, żeby dodać dodatkowych olejków i aromatów. Muśnij nim brzegi szklanki, a następnie umieść go w kieliszku.
8. Spritzer z prosecco jest gotowy. Smacznego!