Musimy wspomnieć od razu, że nie jest to koktajl dla wszystkich. Peat’s Dragon nie należy do słodkich, łatwo pijalnych drinków. Jeśli jednak lubicie te wytrawne, aromatyczne, a przede wszystkim nieoczywiste to koniecznie spróbujcie!
Peat’s Dragon – Przepis Na Drink
- szkocka blended whisky – 40 ml
- szkocka single malt whisky – 20 ml
- Grand Marnier – 20 ml
- Lillet Blanc – 20 ml
- wermut wytrawny – 20 ml
- czarny pieprz – 3 szczypty
Sposób przygotowania:
Koktajl podajemy w schłodzonym szkle, dlatego zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut, a następnie przygotuj szejker i wszystkie składniki. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka (bez lodu).
Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Kolejne kroki powtarzaj tak samo, jak w przepisie powyżej.