Picca to koktajl wielozadaniowy – sprawdza się zarówno jako aperitiw jak i digestiw. Połącznie szkockiej, wermutu i galliano jest aromatyczne, pobudza apetyt, ale i wspomaga trawienie.
PICCA – Przepis Na Drink
- scotch blended whisky – 40ml
- wermut słodki – 20ml
- galliano – 20ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od schłodzenia kieliszka, w którym podasz koktajl – napełnij go lodem i odstaw na czas przygotowania koktajlu lub wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie przygotuj szklanicę i wsyp do niej lód. Za pomocą jiggera lub marki kuchennej odmierz dokładne ilości składników i wlej je do szklanicy. Całość energicznie wstrząśnij i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do przygotowanego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj za pomocą wisienki koktajlowej.