Planter’s Punch
Najprawdopodobniej słowo ponch pochodzi z języka hindi, w którym „panch” oznacza „pięć” – czyli tyle, ile składników używano w Indiach do przygotowywania tych napoi. Składnikami podstawowymi były: sok z cytryny, cukier, woda, alkohol oraz przyprawy. Obecnie liczba składników w ponczach jest niemal nieograniczona. Początkowo, poncze były podawane w przydrożnych tawernach i podłego sortu pubach, jednak z czasem ich popularność tak wzrosła, iż żadne spotkanie towarzyskie nie mogłoby się odbyć bez ponczu serwowanego z kryształowej misy. Na początku XX wieku prawie każdy college w Stanach Zjednoczonych posiadał swój flagowy poncz.
Planter’s Punch – Przepis na Drink
Oczywiście, najpopularniejsze były Yale, Columbia czy Harvard. W ciągu całego XX wieku moda na poncze umacniała się tylko po to, by pod koniec ubiegłego wieku spaść na margines. Prawdopodobna przyczyną był fakt, iż poncze są bardzo pracochłonne, a przygotowanie ich wymaga dużo czasu, którego normalnie w barach brak. Obecnie poncze w tradycyjnej formie podania spotkać możemy głównie na wystawnych przyjęciach. W barach częściej spotkamy zminiaturyzowane poncze serwowane jako indywidualne drinki. Wśród tych znanych z koktajlowego sposobu serwowania wyróżnia się przede wszystkim Planter’s Punch. Czy to w sieci, czy w słowie pisanym przepisów na Planter’s Punch jest kilkanaście. Poniżej kilka wyróżniających się przepisów na ten drink.
Planter’s Punch według Gary Regan:
- 60 ml rum ciemny
- 15 ml sok z limonki
- 15 ml sok z cytryny
- 30 ml sok pomarańczowy
- 60 ml sok grejpfrutowy
- 2 dashe Angostura Bitter
- 2 dashe Peychaud’s Bitter
Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować startą gałką muszkatołową.
Planter’s Punch według Dale Degroff:
- 30 ml rum jasny
- 30 ml rum ciemny
- 15 ml likier pomarańczowy
- 60 ml sok pomarańczowy
- 60 ml sok ananasowy
- 15 ml syrop cukrowy
- 10 ml sok z limonki
- 1 dash grenadyna
- 1 dash Angostura Bitter
Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować wisienką koktajlową.
Planter’s Punch według Salvatore Calabrese:
- 50 ml rum ciemny
- 1 dash Angostura Bitter
- 15 ml sok z cytryny
- 2 dashe syrop cukrowy
Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze. Odcedzić do szklanki wypełnionej lodem. Dekorować wisienką koktajlową, cząstką pomarańczy i gałązką mięty.