Istnieje wiele wersji tego koktajlu. Jednak ta z wykorzystaniem białego rumu, wytrawnego wermutu, cointreau, grenadiny i angostury jest najpopularniejsza i stała się kubańskim klasykiem. Nic dziwnego, bo El Presidente ma idealny balans smaku i aromatu, a do tego jest idealny o każdej porze dnia i roku.
PRESIDENTE – Przepis Na Drink
- rum biały – 40ml
- wermut wytrawny – 20ml
- cointreau – 5ml
- grenadina – 5ml
- angostura bitter – 2dash
Sposób przygotowania:
Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką z pomarańczy. Gotowe!
Podpowiadamy: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj.