Pigwa to owoc, który generalnie nadaje się tylko do przetworów. Można robić wszelkiego rodzaju marmolady, syropy, no i oczywiście nalewki. W każdym z tych przypadków żądany efekt uzyskamy dzięki odpowiadającemu nam balansowi składników. Głównie chodzi tu o ilość cukru, jaką dodamy. Poniżej przepis na domową, „czystą” nalewkę z pigwy. Można ją modyfikować robiąc nalewkę z pigwy z imbirem, miodem czy cytryną.
Przepis na domową nalewkę z pigwy
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg pigwy
- 0,5 litra spirytusu
- 0,2 kg cukru
- 0,2 litra wody
Potrzebne narzędzia:
- Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
- Sitko
- Lejek
- Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra
Sposób przygotowania:
Przede wszystkim dokładnie umyj pigwy, a następnie wyjmij gniazdo nasienne. Nie obieraj. Pokrój na drobne kawałki. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni, pamiętając, aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Pigwy w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Pigwy zalej wodą i mocno wstrząśnij, wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki, rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie do maceracji w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie twoja nalewka z pigwy jest gotowa. Nie musisz jej przetrzymywać w lodówce. Im dłużej postoi, tym bardziej nabierze mocniejszego charakteru.
Z czym pić nalewkę z pigwy?
Nalewkę ze pigwy można pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty, czy mleka. Spróbuj wykorzystać swoją nalewkę w takich kompozycjach, jak Mojito – podmieniając nalewkę w miejsce rumu lub w Margarita, podmieniając tequilę.