Likier wiśniowy jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, a efekt końcowy zawsze jest rewelacyjny. Wiśnie są bardzo wdzięcznymi produktami do wykorzystania przy tworzeniu likierów, nie tylko są słodkie ale dodatkowo wnoszą do kompozycji kwasowość i nutkę goryczy. Połączenie tych trzech smaków powoduje iż likier wiśniowy jest bardzo złożony i wszechstronny.
Przepis na domowy likier wiśniowy.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg wiśni
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 0,2 litra wody
Potrzebne narzędzia:
- Słoik o pojemności nie mniejszej niż 1 litr
- Sitko
- Lejek
- Butelka o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra
Sposób przygotowania
Dokładnie umyj wiśnie, nie dryluj. Przełóż do słoja i zalej spirytusem. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość. Zlej spirytus przez sito do przygotowanej butelki. Wiśnie w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu. Po tym czasie zlej płyn do butelki ze spirytusem. Wiśnie zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i spirytusu. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Twój likier jest gotowy. Nie musisz go przetrzymywać w lodówce. Czym dłużej postoi tym nabierze większego charakteru.
Z czym pić likier wiśniowy?
Likier wiśniowy mimo swojej smakowej wszechstronności nie jest częstym składnikiem drinków klasycznych. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Spróbuj wykorzystać swój likier w takich kompozycjach jak Crime of Passion, czy Gin Sling.