PoradnikiPrzepis na idealną gruszkówkę, oraz jak zrobić domowy likier z gruszek i...

Przepis na idealną gruszkówkę, oraz jak zrobić domowy likier z gruszek i nie tylko – według Bąbla.

„Gruszka” to innymi słowy, kanoniczny kształt kobiecej sylwetki. Czy gruszkówka lub likier z gruszek, ma równie wysoki potencjał smakowy co estetyczny?! Oczywiście, że tak i najwyższy czas, by się o tym przekonać, ponieważ najbardziej okazałe owoce gruszy nie zdążyły jeszcze opaść z gałęzi! Ale najpierw anegdotka…

Od kiedy gruszka nie jest kobietą?

„Historii tego swetra i tak nie zrozumiesz” powiedział Grucha, bohater filmu „Chłopaki nie płaczą” reż Olafa Lubaszenki. Zapytasz Czytelniku, po co zaczynam wpis od cytatu z polskiej komedii i jaki to ma związek z robieniem napojów wyskokowych? Przez wiele lat udawało mi się być dyskretnym w tym temacie i tylko nieliczni kojarzyli mnie z pewnym epizodem filmowym. Ponieważ, Patryk zachęcił mnie do pisania o gruszce, która kojarzy mi się jednoznacznie z filmem, naszła mnie ochota by zrobić coming out. Przedstawię się, jestem najbardziej anonimową, ale równocześnie jedną z bardziej rozpoznawalnych postaci polskiej kinematografii! Jestem Bąbel! Odgrywana przeze mnie postać, kolegi Laski, upalnego marihuanen kierowcy, który zasnął za kierownicą, a obudziwszy się („Bąbel, nie śpij!) pomylił holowany przez siebie radiowóz…z pościgiem policyjnym, kojarzona jest przez  większość moich rozmówców, ale zasadniczo nikt nie wie kim jest koleś, który Bąbla grał. C’est moi, Julien!

Wraz z premierą filmu, który za chwile będzie kończył 20 lat, „gruszka” przestała być kobietą! Dla mnie od dawna „gruszka” ma twarz Mirosława Zbrojewicza! W Zamian za historię, uprzejmie proszę Cię drogi czytelniku, abyś przetwory zrobione na podstawie tych przepisów  opisał  „Grucha”. 

Jak zrobić znakomitą gruszkówkę na ginie?

Moja propozycja jest bardzo prosta. Game changerem będzie nastawienie nalewki na ginie.

Potrzebne składniki:

  • 2 kg gruszek (późne odmiany, np. Konferencja)
  • 1 l ginu 
  • 1 l spirytusu 
  • 1 kg cukru białego 

Sposób przygotowania:

  1. Spirytus wymieszaj z ginem i odstaw na kilka dni. 
  2. Owoce umyj i pokrój w ćwiartki. Pestek nie wyjmuj. 
  3. Zalej gruszki mieszanką spirytusu i ginu i odstaw na 4 miesiące. 
  4. Po 4 miesiącach zlej alkohol a owoce zasyp cukrem. 
  5. Odczekaj minimum 4 tygodnie i zlej powstały w wyniku maceracji syrop.
  6. Użyj syropu żeby przyprawić wcześniej zlany nastaw z ginu i spirytusu. 
  7. Po połączeniu syropu z alkoholem nalewkę przelej przez filtr do kawy i odłóż do starzenia. 
  8. Gruszkówkę możesz pić od razu ale największy potencjał smakowy rozwinie się po 5 latach leżakowania. 

Szybki likier z gruszek i rozmarynu

Jeśli nie masz czasu na zabawę w nalewki, to polecam Ci recepturę na likier z gruszek. 

Potrzebne składniki:

  • 500 g gruszek (obranych i bez pestek)
  • 300 g cukru 
  • 150  ml wody 
  • 300 ml soku z cytryny 
  • Kiść rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z cukrem. Zestaw z ognia i wrzuć do gorącego syropu rozmaryn. Pozwól się mu parzyć 10 minut a potem wyjmij go.
  2. Pokrojoną i obraną gruszkę zalaną sokiem z cytryny zmiel blenderem lub mikserem na puree. Przecedź puree przez sterylną pieluchę a następnie przez filtr do kawy. Musisz uzyskać przejrzysty sok cytrynowo-gruszkowy. 
  3. Połącz sok gruszkowo- cytrynowy z odcedzonym syropem. 
  4. Mieszankę syropowo – sokową połącz z wódką w proporcji 1/1 (np. 1 litr syropu wymieszaj z 1 litrem wódki). 
  5. Uzyskasz wówczas 20% likier. Możesz zmieniać proporcje wódki i syropu według upodobań. 
  6. Likier jest gotowy do picia natychmiast. Termin przydatności do spożycia jest w zasadzie nieograniczony. 

Macerowana gruszka z wanilią – jako baza do koktajlu na rumie

To kolejna wariacja na temat gruszki, w formie gotowego premixu do mieszania z rumem. Bardzo smaczna!

Potrzebne składniki:

  • 1 kg gruszek 
  • 500 g cukru 
  • 300 ml soku z limonki
  • 3 laski wanilii 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki z przepisu wkładaj do sterylnego słoika.
  2. Gruszki pokrój na ćwiartki i zasyp cukrem, zalej sokiem z limonki i dodaj 3 przepołowione wzdłuż łaski wanilii. 
  3. Zakręć słoik i przetrzymuj w nim gruszki przez ok 3 dni, wstrząsając słoikiem raz dziennie. 
  4. Po upływie 3 dni przełóż słój do lodówki. Delikatna fermentacja która ewentualnie się pojawi w słoiku nie jest przeszkodą, a wręcz walorem. Termin przydatności do spożycia wynosi ok 2 tygodni. 
  5. Syrop który pojawi się na dnie słoika znakomicie łączy się z rumem typu spiced. 

Przepis na koktajl z rumem typu Spiced i maceratem z gruszek.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml syropu z macerowanych gruszek
  • 20 ml soku z limonek
  • 60 ml rumu Spiced (Capitan Morgan, Sailor Jerry, Kraken)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wlej do szejkera i zasyp pełnymi kośćmi lodu. 
  2. Wstrząsaj szejkerem energicznie przez ok 10 sekund a następnie przecedź zawartość shakera do 4-5 shotów. Pij w towarzystwie. 

Julian Karewicz

Julian Karewicz
Julian Karewicz
W gastronomii robił już w zasadzie wszystko: był pomywaczem, kelnerem który w dniu próbnym wylał na klienta dziesięć piw i mimo to został przyjęty do pracy. W stolicy Szkocji kręcił pizzę. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji. Przez prawie siedem lat pełnił funkcję szefa baru na Solcu 44, gdzie wypracował charakterystyczny dla siebie styl „slow bar”, który cechowała pieczołowitość w doborze składników, oraz niekonwencjonalne ich zastosowanie. Równocześnie obejmował funkcję head grill mastera w firmie Weber Grills, pod której barwą w 2015 zdobył dwa puchary w międzynarodowych mistrzostwach Polski w BBQ, w Dolinie Charlotty. Autor bloga "barkuchnia" w magazynie kulinarnym Kukbuk oraz współautor książki "Przepisy i Opowieści", wyróżnionej przez Gourmand Cokbook Awards jako jednej z trzech najlepszych książek kulinarnych na świecie w roku 2016. Dziś animator kulinarny w studio Comfort Food w hali Koszyki i szef kuchni w Taste Center by Elektrolux. Zasiada w kapitułach sędziowskich najważniejszych konkursów barmańskich w Polsce. Jest początkującym sędzia w konkursach winiarskich. Prowadzi panele edukacyjne w koncepcie Better Bar, fascynuje się lokalnym produktem spod znaku słow foodowego ślimaka oraz wykorzystywaniem pełnego potencjału żywności, czego przedłużeniem jest wyznawanie przez niego filozofii „no waste”

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: