PoradnikiPrzepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Przepis na jabłkowo-kolendrowy syrop piwny do drinków

Brzmi apetycznie? Spróbujcie zrobić w wolnej chwili, a już nigdy nie będziecie chcieli dodawać innego syropu do swojej Daiquiri, Margarity czy Wódki Sour 😉  

Nie od dziś wiadomo, iż cukier jest nośnikiem aromatów. Kiedy nasza zupa jest „płaska” dodajemy sól, zaś w przypadku drinka – dodajemy cukier. Najlepiej pod postacią syropu, który jest łatwy w użyciu, dobrze się łączy z pozostałymi składnikami i można go dawkować w dowolnym momencie. Jeżeli do tego nasz syrop ma unikalny smak i co najważniejsze jest naszej roboty, to wzór na perfekcyjny drink mamy już gotowy.

Na pewno już przygotowywaliście nie jeden syrop z publikowanych przez nas receptur. Mamy nadzieję, iż byliście z siebie zadowoleni, a drinki były wyśmienite. Tym razem przepis na troszkę bardziej złożony syrop na bazie piwa. 

Składniki potrzebne do przygotowania syropu:

  • 0,5 litra piwa typu pils
  • 4 szklanki cukru
  • zielone jabłko, najlepiej Granny Smith
  • 4 łyżki ziaren kolendry
  • 40 ml wódki 

oraz

  • nóż
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • moździerz
  • niewielki rondelek
  • sitko
  • naczynie na syrop, np. słoik

Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłko i pokrój na małe kawałeczki.
2. Porządnie rozgnieć w moździerzu ziarna kolendry.
3. Przełóż wszystkie składniki oprócz wódki do małego rondelka:  cukier, pokrojone jabłko, sproszkowane ziarna kolendry, piwo.
4. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Po tym czasie zdejmij garnuszek z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
6. Przy pomocy sitka odcedź zawartość do naczynia i dodaj wódki.

Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
183,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: