Brzmi apetycznie? Spróbujcie zrobić w wolnej chwili, a już nigdy nie będziecie chcieli dodawać innego syropu do swojej Daiquiri, Margarity czy Wódki Sour 😉
Nie od dziś wiadomo, iż cukier jest nośnikiem aromatów. Kiedy nasza zupa jest „płaska” dodajemy sól, zaś w przypadku drinka – dodajemy cukier. Najlepiej pod postacią syropu, który jest łatwy w użyciu, dobrze się łączy z pozostałymi składnikami i można go dawkować w dowolnym momencie. Jeżeli do tego nasz syrop ma unikalny smak i co najważniejsze jest naszej roboty, to wzór na perfekcyjny drink mamy już gotowy.
Na pewno już przygotowywaliście nie jeden syrop z publikowanych przez nas receptur. Mamy nadzieję, iż byliście z siebie zadowoleni, a drinki były wyśmienite. Tym razem przepis na troszkę bardziej złożony syrop na bazie piwa.
Składniki potrzebne do przygotowania syropu:
- 0,5 litra piwa typu pils
- 4 szklanki cukru
- zielone jabłko, najlepiej Granny Smith
- 4 łyżki ziaren kolendry
- 40 ml wódki
oraz
- nóż
- deska do krojenia
- obieraczka
- moździerz
- niewielki rondelek
- sitko
- naczynie na syrop, np. słoik
Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłko i pokrój na małe kawałeczki.
2. Porządnie rozgnieć w moździerzu ziarna kolendry.
3. Przełóż wszystkie składniki oprócz wódki do małego rondelka: cukier, pokrojone jabłko, sproszkowane ziarna kolendry, piwo.
4. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Po tym czasie zdejmij garnuszek z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
6. Przy pomocy sitka odcedź zawartość do naczynia i dodaj wódki.
Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.