PoradnikiPrzepis na jesień

Przepis na jesień

Jesień – czas wyjątkowy, absolutnie niepowtarzalny! Bliżej zimy aniżeli wiosny jesteśmy zdecydowanie, więc czas abyśmy przygotowali nasze zmysły i kubki smakowe na zupełnie inne odczucia aniżeli do tej pory. Osobiście jestem wielkim zwolennikiem obecnej pory roku i drinków jesiennych…

Nie możemy rozpocząć podróży po świecie koktajli bez wcześniejszego odwiedzenia targowiska i zrobieniu swoistego rekonesansu wśród produktów sezonowych. No właśnie – produkty sezonowe! To na nich będziemy opierali naszą domową kartę koktajlową, racząc tym samym podniebienia naszych gości, którzy tłumnie będą szturmowali nasze progi w poszukiwaniu zaspokojenia swoich kubków smakowych. Byłoby klawo ażeby znajomi, którzy nas odwiedzą poczuli oryginalność, jak i również naszą pasję w tym co robimy.

Produkty sezonowe, które znakomicie sprawdzą się w naszych barach to na pewno: śliwki, gruszki, jabłka, dynia, imbir, cynamon, żurawina, kardamon, rozmaryn . To tylko niektóre z produktów, które są dostępne na naszym lokalnym rynku i możemy je kupić absolutnie w każdym sklepie. Szerokie spectrum po jakim możemy się poruszać daje nam ogromne możliwości, do łączenia smaków i komponowania czegoś nowego, innowacyjnego a nade wszystko – oryginalnego. Charakter naszych drinków zdecydowanie będziemy kreować pod smaki cięższe, bardziej korzenne, niekiedy wytrawne. Rozbudzające nasze zmysły, rozgrzewające nasze ciało i powodujące to uczucie odprężenia i całkowitego relaksu czyli totalnego spełnienia. Propozycja koktajli musi być przejrzysta i w miarę prosta. Bazujmy na produktach, które sami przygotowujemy. Mam na myśli tutaj m.in. syropy, konfitury, chutney’e . Starajmy się ograniczać używanie gotowych syropów, które zawierają bardzo dużo konserwantów i chemii, a skupmy się na rozwijaniu naszej wyobraźni i naszych zmysłów smakowo-zapachowych poprzez wymyślanie coraz to ciekawszych kompozycji. Oczywiście musimy znać umiar w komponowaniu własnych propozycji koktajlowych aby nie przedobrzyć. Prostota – w tym tkwi sedno idealnego cocktailu.

Kończąc mój z goła przydługi tekst , chciałbym jeszcze wspomnieć o garnierowaniu naszych kompozycji. Nie przesadzajmy z sałatkami owocowymi, które kompletnie nie są rentowne, postawmy lepiej na prostsze dekoracje w postaci m.in. suszek owocowych. W końcu diabeł tkwi w prostocie 😉

PS. Poniżej przygotowałem dla Was fantastyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy!

JESIENNY DRINK!

Propozycja, którą kieruję na sezon jesienny to połączenie jabłek prażonych z domowej roboty syropem cynamonowym z dodatkiem rumu leżakowane w beczce po Bourbonie, okraszone sokiem z cytryny i białkiem jajecznym oraz bitterem czekoladowym z dodatkiem świeżego soku z jabłek.

Składniki:

  • 40 ml Dictador Amber
  • 2 łyżki barmańskie prażonych jabłek
  • 40 ml soku z jabłek
  • 15 ml syropu cynamonowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml białka jajecznego
  • 1 dash bitter czekoladowy
  • 2 dashe angostury bitter

Sposób przygotowania: białko jajeczne należy bardzo mocno ubić w suchym shakerze, a następnie dodać pozostałe składniki. Dodać lodu, wstrząsnąć i przecedzić do schłodzonego szkła typu martini lub coupetki.

Dekoracja: 3 krople angostury – można przeciągnąć po powierzchni drinka wykałaczką i namalować 3 serca. Na wierzch kładziemy plaster suszonego jabłka okraszonego cynamonem.

DŻEM DYNIOWY!

Dżem dyniowy z dodatkiem pomarańczy i imbiru powinien zaspokoić Wasze podniebienia i nie musi służyć jedynie do cocktaili. Oto prosty przepis :

  • 1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
  • 300 g cukru
  •  2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnka, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić, dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje, a dynia przybierze postać papki. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić.

I pamiętajmy, pijmy odpowiedzialnie !
Z barmańskimi pozdrowieniami ,
Tomasz Orczyk

Tomasz Orczyk
Tomasz Orczyk
Tomasz Orczyk, barman z 15-letnim stażem, wykładowca w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Obecnie manager w krakowskiej Scenie54.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: