Jeśli znudziła Ci się mizeria czy kapusta z marchewką, w ramach kulinarnego cyklu Zawianego Kucharza przedstawiamy świetny i prosty przepis na grzybki w piwie 😉 Pieczarki są na tyle aromatyczne, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego dania obiadowego. Małe pieczarki świetnie absorbują wszelkie ziołowe aromaty, a piwo podkreśli ich wyrazisty smak. Ważne, jak mówi Julia Child, żeby grzybki nie były stłoczone na patelni – tylko wtedy wyjdą przyrumienione, a nie rozgotowane.
Wszystko czego potrzeba do zrobienia piwnych pieczarek:
- 4 szklanki młodych (!) pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
- sól gruboziarnista
- świeżo mielony pieprz
oraz
- niewielki garnek lub rondelek
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotuj pieczarki: obierz, umyj i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym.
2. Rozpuść masło w rondelku. Dorzuć pieczarki (w całości, bez krojenia, dlatego ważne, żeby były młode = małych rozmiarów).
3. Następnie dolej piwo i doprowadź całość do wrzenia.
4. Zmniejsz ogień i dodaj świeże zioła, sól i pieprz wg. własnych preferencji.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, dopóki woda nie odparuje.
6. Smacznego!