Singapore Sling to drink, który narodził się w roku 1915 w Hotelu Raffles w Singapurze. Twórcą oryginalnej receptury był Ngiam Tong Boon, barman z hotelowego Long Baru. Przez lata receptura Singapore Sling ulegała modyfikacjom. Czasem drink zawierał dziesięć składników, a czasem można było spotkać taką recepturę, na którą składały się tylko trzy składniki. W samym Singapurze spotkać można kilkadziesiąt różnych receptur tego drinka. Jednym z kluczowych składników jest Cherry Brandy czyli likier wiśniowy. Poniżej receptura na przygotowanie likieru wiśniowego metodą domową, a następnie wykorzystania go w klasycznym Singapore Slingu.
Składniki potrzebne do przygotowania Cherry Brandy (likier wiśniowy):
- 700 ml brandy
- 1 kg wiśni
- 250 ml syropu cukrowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- laska cynamonu
- 3 goździki
oraz
- słój o pojemności 1 litra
- 2 butelki zamykane o pojemności 0,7 litra
- miska o pojemności około 2 litrów
- lejek
Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć wiśnie i je umieść w słoju razem z pestkami.
2. dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i goździki.
3. Zalej brandy i dokładnie zakręć.
4. Przechowuj w zaciemnionym chłodnym miejscu wstrząsając zawartość raz dziennie. Po około trzech miesiącach nasza mikstura powinna być wystarczająco esencjonalna.
5. Odcedź przez sito składniki do miski. Dodaj syrop cukrowy i przelej gotowy likier do przygotowanych butelek.
6. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Składniki potrzebne do przygotowania drinka Singapore Sling:
- 40 ml ginu
- 20 ml likieru wiśniowego
- 10 ml likieru pomarańczowego
- 10 ml Banedictine
- 10 ml grenadyny
- 20 ml soku limonowego
- 120 ml soku ananasowego
- 1 dash Angostury
- wisienka koktajlowa jako garnish
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno w szejkerze z lodem. Odcedź drink do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj wisienką koktajlową.