Jak zawsze o tej porze roku truskawki obrodziły. Wykorzystujemy je do deserów, zup, no i oczywiście do drinków. Tym razem przepis na drink gdzie truskawki połączymy z rumem, miętą i lionką. Najpierw jednak przygotujemy Truskawkowe Gastrique czyli połączenie truskawek, cukru i octu balsamicznego. Skoro w sałatkach można łączyć truskawki z octem balsamicznym, to dlaczego nie spróbować w drinku.
Składniki potrzebne do przygotowania truskawkowego Gastrique:
- 10-12 dojrzałych truskawek
- pól szklanki wody
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu balsamicznego
oraz
- rondelek
- łyżka drewniana
- sitko szczegółowe
- słoik
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie truskawki i pozbaw je szypułek.
2. Pokrój na małe kawałeczki i przełóż do rondelka.
3. Dolej wodę i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. P tym czasie dodaj cukier i ocet. Zmniejsz ogień i gotuj mieszając przez około 2-3 minuty aż do rozpuszczenia się całego cukru.
5. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
6. Odcedź miksturę przez sito do przygotowanego słoika i przechowuj w lodówce.
Gdy nasz Gastrique jest gotowy czas na przygotowanie letniego drinka „The Garden”.
Składniki potrzebne do przygotowania drinka The Garden:
- 60 ml rumu
- 25 ml soku z limonki
- 20 ml truskawkowego gastrique
- 5 listków mięty
oraz
- kieliszek na drinka
- szejker lub słoik z wieczkiem
- sitko
Sposób przygotowania:
Do szejkera (lub słoika) z lodem włóż wszystkie składniki i mocno wstrząsaj przez 20 sekund. Odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj szczytem mięty. Smacznego!