Grzaniec to król zimowych drinków. Na stoku, w karczmie, czy w domowym zaciszu nic tak dobrze nie rozgrzewa i „tuli”, jak grzane piwo, czy wino. Poniżej prezentujemy, jak przygotować syrop do grzańca, który również można wykorzystywać, jako dodatek do drinków.
Syrop do grzańca
Potrzebne składniki:
- 8 goździków
- 8 ziaren zielonego kardamonu
- 8 jagód jałowca
- 8 jagód ziela angielskiego
- 4 laski cynamonu
- ½ startej gałki muszkatołowej
- 1 mała, suszona papryczka chili (opcjonalnie)
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 250 g cukru
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
W moździerzu pokrusz goździki, kardamon i chilli. Przerzuć na patelnię. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i przełamane laski cynamonu. Podgrzej na średnim ogniu przez 3 minuty. W tym czasie obierz imbir i pokrój na cienkie plastry. Przerzuć do patelni. Dodaj wodę i cukier. Zawartość gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie wystudź syrop i odcedź przez sito do wysterylizowanej butelki. Dodaj 20 ml wódki, aby zapobiec popsuciu. Przechowuj w lodówce.
Syrop do grzanego piwa
Powyższy przepis na syrop do grzańca jest przepisem uniwersalnym, pasującym do wszystkich kompozycji. Jednak, jeżeli chcemy zrobić syrop, wyłącznie do grzanego piwa, to powinniśmy dodać troszkę więcej aromatycznych składników takich jak:
- gałązka rozmarynu
- miód (najlepiej gryczany)
Syrop do grzanego wina
Syrop do grzanego wina, jeżeli oczywiście wino jest naszym jedynym wyborem, powinien troszkę różnić się od syropu do grzanego piwa. W tym wypadku nasz syrop do grzanego wina możemy wzmocnić aromatami cytrusów:
- starta skórka pomarańczowa
- starta skórka cytrynowa
Miłej zabawy!