Drinki z WódkąSzarlotka – Przepis na Drink

Szarlotka – Przepis na Drink

Kochany Czytelniku, oczy Cię nie mylą; ale spokojnie, nie zmieniamy się w ekspertów od kulinarnych wypieków. Tym razem będzie o przepisie na Szarlotkę, czyli o najsławniejszym drinku bazującym na Żubrówce –  jak to kiedyś stwierdził towarzysz Edward Gierek – naszym dobrze narodowym. Zanim przedstawimy przepis na szarlotkę, warto opowiedzieć kilka ciekawostek z Żubrówką związanych.

Ponoć gorzałka aromatyzowana turówką, czyli trawą żubrową pozyskiwaną z Puszczy Białowieskiej, znana już była w XVII wieku. Jednak dopiero na początku XX wieku opracowano przemysłowy sposób wyrabiania jej na masową skalę. Od 1928 roku, z krótką przerwą, Żubrówka wytwarzana jest w Białymstoku. W latach 70-tych ówczesny pierwszy sekretarz KC PZPR Edward Gierek łączył wielkie nadzieje z wprowadzeniem Żubrówki na rynek amerykański. Niestety, amerykanie dopatrzyli się, iż trawa żubrowa zawierała zakazaną w USA kumarynę negatywnie wpływającą na nerki  oraz wątrobę, dlatego całe przedsięwzięcie wzięło w łeb. W roku 1991 białostocki zakład został sprywatyzowany, a następnie wszedł w skład koncernu CEDC. Ten także postawił sobie za cel wprowadzenie Żubrówki na rynek amerykański. Wymagało to zmiany receptury tworzenia wódki, z czym koncern, po długim okresie starań i wielomilionowych nakładach, zdołał sobie poradzić. Finalnie Żubrówka została pozytywnie oceniona przez Amerykanów. Flagowym koktajlem promującym nasz produkt w Stanach Zjednoczonych była Tatanka, czyli nic innego, jak nasza Szarlotka według polskiego przepisu.

W 2013 roku koncern CEDC został kupiony przez Russian Standard Corporation, który zajął się światową dystrybucją Żubrówki. Niestety popadł w kłopoty finansowe i nawet oryginalny przepis na Szarlotkę nie pomógł marce. Cztery lata później, w 2017, dystrybutor ogłosił upadłość na terenie Stanów Zjednoczonych. Poczynania i  finanse dystrybutora za oceanem nie mają ponoć wpływu na sytuację Żubrówki w Polsce, dlatego też poniżej prezentujemy przepis na Szarlotkę, gdyż najważniejszy składnik tego drinka ma się u nas w miarę dobrze.

Szarlotka – Przepis na Drink

  • 40 ml Żubrówki
  • 120 ml soku jabłkowego

Składniki zmieszać w wysokiej szklance z lodem. Dekorować cząstką jabłka posypaną cynamonem.

Szarlotka – Przepis na ciepło:

  • 60 ml Żubrówki
  • 60 ml przecieru jabłkowego

Składniki zmieszać w wysokiej szklance lub kubku. Wstawić na około trzydzieści sekund do mikrofalówki. Przelać do trzech kieliszków do wódki udekorowanych cynamonem. Uwaga! Drink może być naprawdę gorący.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
183,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: