Tartini
Lekko cierpki, ale za to bardzo aromatyczny i apetyczny! O czym mowa? Oczywiście o koktajlu Tartini, który w latach 90 przywędrował do nas z hotelu Soho w Nowym Yorku. Nie możecie odpuścić takiego połączenia smaków!
Tartini – Przepis na Drink
- 40 ml wódki żurawinowej
- 20 ml chambord
- 40 ml żurawinowego soku
- 40 ml puree z malin
- 3 dashe bittersa pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Szejker wypełnij lodem i wlej do niego wszystkie składniki. Pamiętaj o odmierzeniu dokładnej ilości każdego składnika – tylko tak zachowasz oryginalną recepturę i uzyskasz zamierzony efekt! Pomoże ci w tym jigger lub miarka kuchenna. Wszystkie składniki energicznie wstrząśnij w szejkerze, a następnie za pomocą sitka barmańskiego odcedź do niskiego szkła wypełnionego świeżym lodem. Nie martw się jeżeli nie masz w domu szejkera – możesz śmiało zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Ostatnim krokiem do koktajlu doskonałego jest garnish! W naszym koktajlu dekoracją będą świeże maliny.
Wskazówka: Jeżeli wolisz wykonać puree z malin już w trakcie robienia Tartini będziesz potrzebować około 12 malin. Zacznij od wrzucenia malin do szejkera, rozgnieć je, a następnie dodaj lodu i wlej wszystkie składniki i postępuj zgodnie z przepisem powyżej. Nic trudnego, prawda?