Tom Collins
To jeden z najpopularniejszych koktajli robionych na bazie ginu. Oprócz jałowcówki, drink ten zawiera również sok cytrynowy, cukier i wodę gazowaną. Przepis na Toma Collinsa został opublikowany w Stanach Zjednoczonych dosyć dawno temu, bo już w 1876 roku. Niejaki Jerry Thomas umieścił go w swojej książce wydanej pod tytułem „Przewodnik Barmana”. Smakowity drink z miejsca zyskał popularność po obu stronach Atlantyku. Stał się na tyle cenioną kompozycją, że doszło do próby zawłaszczenia jego autorstwa. Pewien brytyjski fizyk imieniem Morell Mackenzie opublikował artykuł, w którym twierdził, że Jerry Thomas wcale nie wymyślił Toma Collinsa jako pierwszy. Naukowiec z wysp jako pomysłodawcę wskazywał swojego rodaka Johna Collinsa. Sprawa była dosyć zagmatwana, m.in ze względu na podobieństwo nazw i imion: dwóch Collinsów, jakiś Tom, jakiś Thomas, można było się w tym wszystkim pogubić. Kwestia została jednak dosyć szybko wyjaśniona, a fakt, że przepis został ongiś oficjalnie opublikowany znacznie pomógł rozwiać wszelkie wątpliwości. Dziś można bezspornie stwierdzić, że Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.
Tom Collins – Przepis na Drink
- 60 ml ginu
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml soku z limonki
- 20 ml syropu cukrowego
- 80 ml wody gazowanej
Jak to bywa z wybitnymi dziełami, które stają się bardzo popularne, Tom Collins znalazł bardzo wielu naśladowców, a imiona ich brzmią:
Joe Collins – 40 ml szkockiej whisky, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.
Pierre Collins – 40 ml Cognac, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.
John Collins – 40 ml Bourbon, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.
Pedro Collins – 40 ml rum, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego. Wstrząsnąć wszystkie składniki z lodem i dopełnić wodą gazowaną.
Collins, stał się pewnego rodzaju metodą przygotowywania drinków. Poza zastąpieniem alkoholu bazowego innym, można też podmienić syrop cukrowy na dowolny syrop owocowy. Najlepsze kombinacje, to użycie w Tom Collins syropu jeżynowego lub syropu z zielonych ogórków. Każdy z Collinsów dobrze sprawdza się o każdej porze dnia. O ile nie jest za słodki, może spokojnie być podawany przed, w trakcie jak i po posiłku.