Biały Rosjanin (White Russian) jest połączeniem wódki, likieru kawowego i śmietanki i od lat znajduje się w kanonie koktajli klasycznych. Z początku receptura była nieco inna. Drink figurował pod nazwą Czarny Rosjanin (Black Russian), ale z czasem zaczęto dodawać do niego śmietankę lub mleko. A skąd nazwa drinka? Koktajl co prawda nie wywodzi się z Rosji, ale zawiera alkohol, który bardzo się z nią kojarzy – jest to czysta wódka.
Natomiast każdy miłośnik kina kojarzy White Russian z kultowego filmu braci Cohen – Big Lebowski, w którym grany przez Jeffa Bridgesa The Dude / Koleś, szczególnie upodobał sobie Białego Rosjanina.
Biały Rosjanin (White Russian) – Przepis na Drink
- 40 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest schłodzenie szkła, w którym podasz koktajl – napełnij je lodem lub włóż do zamrażarki na kilka minut. Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej po kolei wszystkie składniki i wstrząśnij. Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Wystarczy, że wsypiesz do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcisz i mocno wstrząśniesz (przez około 15 sekund). Przy pomocy sitka barmańskiego do schłodzonego niskiego szkła odcedź koktajl z szejkera lub słoika. Ostatnią rzeczą, którą musisz zrobić jest dodanie do szklanki kliku kostek świeżego lodu… i gotowe! Życzymy smacznego.