Yellow Fever Martini
Smaczny, wielowarstwowy koktajl z tropikalną nutką ananasa – Yellow Fever Martini. Koktajl ma słoneczną, żółtą barwę i smakuje jak ciepłe, wakacyjne wieczory! Dzięki ananasowi nabiera słodyczy, a sok z limonki dba o zachowanie odpowiedniego słodko-kwaśnego balansu. Z kolei likier Galliano nadaje mu delikatnego aromatu wanilii, anyżku i lukrecji. Spróbujcie sami!
Yellow Fever Martini – Przepis na Drink
- 40 ml wódki
- 10 ml galliano
- 20 ml soku ananasowego
- 10 ml soku z limonki
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wstaw go do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania drinka. Do szejkera nasyp lodu, a następnie za pomocą jiggera lub miarki kuchennej dokładnie odmierz i wlej wszystkie składniki. Energicznie wstrząśnij i tak przygotowany koktajl za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Twoją dekoracją będzie cząstka ananasa (Jeżeli masz pod ręką ananasa z puszki, użyj połowy lub ćwiartki plasterka. W przypadku świeżego owocu, najlepiej „na oko” odkroić niewielki kawałek i udekorować nim koktajl.)
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij słoik lodem, wlej odpowiednie ilości składników, dokładnie zakręć i wstrząśnij.