Sos żurawinowy sprawdzi się jako idealny dodatek na świąteczny stół! Lepiej zrezygnować z tego sklepowego na rzecz własnego – oto wyjątkowo prosty przepis do zrobienia, a do tego zawiera alkohol, który podbije słodko-kwaśny smak. W tej recepturze użyjemy wódki, ale też można wykorzystać koniak czy burbon. Zamiast soku pomarańczowego można również użyć likier pomarańczowy taki jak Grand Marnier czy Triple Sec.
Składniki:
- 340 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 80 ml soku pomarańczowego
- 80 ml wódki
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatałowej
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku połącz żurawinę, cukier i sok pomarańczowy i gotuj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodaj przyprawy oraz wódkę, wszystko dokładnie zamieszaj łyżką i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min dopóki sos nie zgęstnieje. Gdy mikstura będzie gotowa, przelej ją do szklanego naczynia. Po całkowitym ostygnięciu umieść w lodówce.
*Dobra rada: dzięki wysokiej kwasowości zawartej w żurawinie, ten sos ma całkiem długi okres przydatności – można go przetrzymać w lodówce do 4 tygodni. Warto też zaopatrzeć się w świeżą żurawinę w sezonie i przechowywać ją w zamrażalce.