Dzisiejszy drink o wymownej nazwie Zombie doskonale sprawdzi się zarówno jako remedium na straszną pogodę jak i na domówkę z okazji Halloween – na bank postawi Was na nogi! Nie ma co się przejmować tym co się dzieje za oknem, lepiej się bawić i poznawać nowe przepisy 🙂 Swoją drogą, jeśli wybierasz się na imprezę przebieraną, a nie masz pomysłu na strój może warto po prostu wziąć ze sobą składniki na straszny drink na Halloween? 😉
Zombie – Przepis na Drink
- 20 ml jasnego rumu
- 20 ml ciemnego rumu
- 20 ml puree z jagód
- 30 ml soku ananasowego
- 30 ml soku z limonki
- do dekoracji: świeża mięta i plasterek jabłka
oraz
- wysoka szklanka lub kieliszek na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
- kruszony lód
- sitko barmańskie
- wyciskarka do cytrusów
- sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
1. Schłódź szklankę wypełniając ją kostkami lodu lub wstawiając do zamrażarki.
2. Do szklanicy wlej 20 ml jasnego rumu, 20 ml starzonego rumu, 20 ml puree jagodowego i 30 ml soku anansowego.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy.
4. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Wyjmij szklankę na drinka z zamrażarki (lub opróżnij ją z lodu) i uzupełnij kruszonym lodem.
6. Odcedź zawartość szejkera do szklanki, uzupełnij wierzch kruszonym lodem.
7. Udekoruj drinka świeżą miętą i plasterkiem jabłka.
8. Dla chętnych ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ: na talerzyku połóż kostkę cukru i zalej ją chlustem śliwowicy. Podpal kostkę najlepiej używając do tego palnika ręcznego. Po chwili za pomocą szczypiec umieść kostkę na wierzchu drinka.
9. Smacznego! Twój Zombie drink jest gotowy!