Drinki z RumemHot Buttered Rum - Przepis na Drink

Hot Buttered Rum – Przepis na Drink

Gorący drink z rumem i … masłem, w sam raz na chłodniejsze wieczory. Niektórzy zamiast soku jabłkowego dodają cydru, ale my wolimy skomasować koktajl dobrym rumem.

Hot Buttered Rum – Przepis na Drink

  • łyżka masła
  • wrzątek
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 20 ml soku jabłkowego
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • świeża gałka muszkatołowa

oraz

  • szklanka / kieliszek z grubszego szkła z uchem (! bo będzie gorąco)
  • łyżka barmańska
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • tarka do gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
1.  Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok.
2. Do małego kufla, szklanki z grubszego szkła lub kubka (ważne, żeby wytrzymało wysoką temperaturę i miało ucho) nałóż małą łyżkę masła.
3. Zalej masło wrzątkiem (1/4 szklanki) i mieszaj łyżką dopóki się nie rozpuści.
4. Do szklanki z maślaną miksturą wlej 40 ml ciemnego rumu, 20 ml soku jabłkowego (dobrze, żeby był w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), 20 ml syropu cukrowego i 20 ml wcześniej wyciśniętego soku z cytryny. Zamieszaj.
5. Na wierzch koktajlu zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Dodaj również szczyptę cynamonu.
6. Uzupełnij wrzątkiem i jeszcze raz zamieszaj.
7. Twój drink Hot Buttered Rum jest gotowy, smacznego!

Obserwuj nas:

12,216FaniLubię
16,527ObserwującyObserwuj
164,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: