Gorący drink z rumem i … masłem, w sam raz na chłodniejsze wieczory. Niektórzy zamiast soku jabłkowego dodają cydru, ale my wolimy skomasować koktajl dobrym rumem.
Hot Buttered Rum – Przepis na Drink
- łyżka masła
- wrzątek
- 40 ml ciemnego rumu
- 20 ml soku jabłkowego
- 20 ml syropu cukrowego
- 20 ml soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- świeża gałka muszkatołowa
oraz
- szklanka / kieliszek z grubszego szkła z uchem (! bo będzie gorąco)
- łyżka barmańska
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- wyciskarka do cytrusów
- tarka do gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok.
2. Do małego kufla, szklanki z grubszego szkła lub kubka (ważne, żeby wytrzymało wysoką temperaturę i miało ucho) nałóż małą łyżkę masła.
3. Zalej masło wrzątkiem (1/4 szklanki) i mieszaj łyżką dopóki się nie rozpuści.
4. Do szklanki z maślaną miksturą wlej 40 ml ciemnego rumu, 20 ml soku jabłkowego (dobrze, żeby był w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), 20 ml syropu cukrowego i 20 ml wcześniej wyciśniętego soku z cytryny. Zamieszaj.
5. Na wierzch koktajlu zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej. Dodaj również szczyptę cynamonu.
6. Uzupełnij wrzątkiem i jeszcze raz zamieszaj.
7. Twój drink Hot Buttered Rum jest gotowy, smacznego!