Tequila to napój zawierający od 33 do 55% alkoholu. Nazwa została przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila, które stanowi samo serce produkcji tego trunku. Niektóre źródła podają także, że dokładne tłumaczenie oznacza „kamień, który tnie”. Ten, kto chociaż raz wypił tequilę nie może zaprzeczyć – to istna brzytwa! Tequila wytwarzana jest z soku z agawy, a sam proces produkcji już od zbiorów, aż po samo butelkowanie jest bardzo ciekawy. Z agawy niebieskiej pozyskuje się specjalnie hodowane piñas. Wyglądają bardzo podobnie do znanych nam szyszek sosnowych, z tym, że mogą osiągać nawet do 226 kilogramów wagi. Piñas są wstępnie gotowane, następnie studzone, a kolejnym krokiem jest oddzielenie soku od miąższu. Później następuje trwająca około tygodnia fermentacja – im dłuższy proces, tym wyraźniejszy smak naszej tequili, a na końcu destylacja i dojrzewanie. Tak przygotowany produkt jest butelkowany i rozsyłany do sklepów na całym świecie w doskonale znanej nam postaci. Zobacz jak robić pyszne drinki z tequilą.