Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu w domowym zaciszu przy wspólnym drinkowaniu z bliskimi. Tak właśnie planujemy przeżyć świąteczne wieczory, a gwiazdą tych spotkań będzie „Santa is Back” – drink autorstwa Michała Ignasiaka, zeszłorocznego zwycięzcy koktajlowego konkursu. Korzenna, słodka i aromatyczna kompozycja będzie idealnym prezentem pod choinkę dla Waszych bliskich 🙂 Ale pamiętajcie…
Santa is Back – Przepis na Drink
- mus jabłkowy*
- 20 ml syropu cynamonowego
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 40 ml rumu (ciemny lub spiced)
do dekoracji: plasterek suszonej pomarańczy, goździki
oraz
- szklanka na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- wyciskarka do cytrusów
- kostki lodu
- sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
*Zawczasu przygotuj mus jabłkowy (1/2 jabłka na 1 drinka): obierz jabłko, pokrój je na pół, wydrąż pestki i dodaj typowe przyprawy do piernika, takie jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir w proszku, itp. Piecz je w żaroodpornym naczyniu w 200 stopniach przez 30 min. Gdy ostygną zblenduj je na puree lub ugnieć widelcem.
1. Do szklanicy lub wysokiego słoika przełóż puree jabłkowe z jednej połówki jabłka.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy z jabłkiem.
3. Dodaj 20 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy.
4. Następnie wlej 20 ml syropu cynamonowego oraz 40 ml rumu (może być spiced lub klasyczny rum ciemny).
5. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. Do szklanki na drinka wsyp parę kostek lodu.
7. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy do szklanki.