Czasem wydaje się, że wszystko już było i wszystkie możliwe barmańskie wymysły już poznaliśmy. Jednak życie lubi zaskakiwać, a barmani wymyślają nowe drinki z coraz to bardziej udziwnionymi składnikami. Czasem wychodzi z tego coś w miarę „pijalnego”, jednak w większości kompozycja syci tylko ego twórcy, a my przy następnej kolejce wracamy do niezniszczalnej Cuba Libre. Ostatnio napotkaliśmy receptury drinków z typowo dalekowschodnimi składnikami, takimi jak miso, tofu, czy sos sojowy. Sprawdziliśmy i okazały się wartymi drugiej kolejki. Polecamy spróbować.
Drink z miso
Miso dla niewtajemniczonych to gęsta japońska pasta wytwarzana ze sfermentowanej soi, a dokładniej jest to mieszanina ugotowanej soi i zazwyczaj ryżu, zaszczepiona drożdżami koji. Miso traktuje się, jak przyprawę, a najczęściej można ją spotkać jako dodatek do zup. Poniższy drink spodoba się na pewno tym, którzy doszukują się w potrawach i drinkach smaku umami.
Potrzebne składnik:
- 50 ml szkockiej whisky (najlepiej lekko dymnej)
- 30 ml soku z cytryny
- 25 ml syropu cukrowego (najlepiej demerara w stosunku 2;1)
- pół łyżeczki pasty miso
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy bardzo mocno wstrząsnąć w szejkerze z lodem i podwójnie (również przez sito szczegółowe) odcedzić do schłodzonego kieliszka. Dekorować najlepiej skórką z cytryny.
Drink z sosem sojowym
Sos sojowy to nieodzowny składnik kuchni dalekowschodniej, a najbardziej znany jest, jako towarzysz sushi. Sos sojowy wytwarzany jest z mieszaniny soi, pszenicy, wody i drożdży koji. Jest dość słony, dlatego należy go bardzo ostrożnie dozować zwłaszcza w drinkach.
Potrzebne składniki:
- 60 ml rum starzony
- 25 ml syropu miodowego
- 25 ml soku z cytryny
- 15 ml soku pomarańczowego
- łyżeczka soku imbirowego
- 8 kropli sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj syrop miodowy, mieszając w równych częściach wrzątek z miodem. Wyciśnij sok ze świeżego imbiru, wygniatając plasterki na dnie szejkera. Zmieszaj wystudzony syrop i przefiltrowany sok z imbiru z pozostałymi składnikami w szejkerze z lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź do wysokiej szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Do dekoracji wykorzystaj czarny sezam.
Drink z tofu
Tofu w skrócie to nic innego, jak twarożek powstający w procesie koagulacji mleka sojowego. Zawiera bardzo wiele odżywczych składników i witamin. Tofu w drinkach, z uwagi na swoją konsystencję, wymaga dłuższego wstrząsania, ale naprawdę warto spróbować.
Potrzebne składniki:
- 50 ml białego rumu
- 30 ml syropu cukrowego (w stosunku 1:1)
- 25 ml soku limonowego
- 1 łyżka stołowa tofu
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć tofu, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wstrząśnij z lodem przez 20 sekund. Następnie odcedź składniki i wstrząśnij ponownie w szejkerze, ale już bez lodu, przez 15 sekund. Ta metoda, zwana „dry shake”, pozwala lepiej zmieszać się składnikom, bez dodatkowego rozcieńczania rozpuszczonym lodem. Odcedź płyn przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj skórką z limonki i starta gałką muszkatołową.