Ponoć whisky dymną albo się kocha albo nienawidzi. Popularność tej odmiany złotego trunku rośnie w takim stopniu, iż nawet destylarnie spoza „smolistego”, wyspiarskiego, szkockiego zagłębia zaczynają eksperymentować ze swoimi mocno torfowymi wariantami. Nie o samej whisky jednak będzie tym razem, tylko o możliwościach wykorzystania jej w drinkach, do których spróbowania możemy zachęcić „niewiernych” i tym samym wprowadzić ich bocznymi drzwiami w magiczny świat smoły, asfaltu i podkładów kolejowych.
Część whisky fanatyków właśnie wywraca oczami na myśl łączenia swojego ulubionego trunku z czymkolwiek innym niż z odrobiną wody, jednak trendy światowe pokazują, iż dymną whisky zaczyna się traktować nie jako bazę, ale jako delikatny dodatek podobny do szeroko stosowanych w drinkach bittersów.
Penicylina
Wszyscy miłośnicy whisky sour na pewno odnajdą przyjemność w piciu tego koktajlu. Ponoć stworzył go w 2005 niejaki Sam Ross w nieistniejącym już niestety Milk &Hony, jednym z pierwszych „nowożytnych” koktajlbarów w Nowym Jorku.
Potrzebne składniki:
- 50 ml szkocka whisky
- 10 ml dymna whisky
- 30 ml sok z cytryny
- 15 ml miód
- cząstka imbiru
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć obrany imbir. Dodaj pozostałe składniki, lód i mocno wstrząśnij. Odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub do niskiego szkła wypełnionego świeżym lodem. Dekoruj cząstką cytryny lub kawałkiem świeżego imbiru.
Blood and Sand (twist)
Ten klasyczny drink, którego receptura pochodzi z 1922 roku, w swojej oryginalnej wersji umieszczonej w The Savoy Cocktail Book zawiera w sobie równe ilości szkockiej whisky, słodkiego wermutu, likieru wiśniowego i soku pomarańczowego. Poniższa wersja została poddana pewnej modyfikacji (twist), która wzbogaciła tego klasyka o dodatkowe dymne nuty. Jeżeli macie domowej roboty wiśniówkę to możecie dodać kapkę.
Potrzebne składniki:
- 20 ml szkockiej whisky
- 10 ml dymnej whisky
- 20 ml słodkiego wermutu
- 20 ml soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij w szejkerze wszystkie składniki z lodem. Następnie odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj skórką z cytryny.
Burnt Godfather
Godfather to jeden z niewątpliwych klasyków wśród drinków na szkockiej. Szczyt sławy i popularności osiągnął w latach 80-tych XX wieku, kiedy to nadeszła moda na szybkie w przygotowaniu, słodkie drinki dyskotekowe. W tej wersji klasyczną szkocką podmieniamy na dymną wersję.
Potrzebne składniki:
- 40 ml dymnej whisky
- 20 ml amaretto
Sposób przygotowania:
Do niskiej szklanki wypełnionej lodem wlej w kolejności składniki. Zamieszaj. Do dekoracji możesz dodać prażone migdały lub skórkę pomarańczową.
Amber Nectar
W tym drinku nuty dymne wsparte zostały ziołowymi aromatami wytrawnego wermutu. Wszystko dodatkowo zbalansowane miodem daje kompozycję iście niebiańską. Warto pokombinować z różnymi odmianami miodu. W tym koktajlu najlepiej sprawdzi się kwiatowy, ale ciężki gryczany też może dać unikalne efekty.
Potrzebne składniki:
- 40 ml whisky
- 10 ml dymnej whisky
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząsnąć w szejkerze z lodem. Następnie odcedzić bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować skórką z cytryny.
Le Frog
Na pierwszy rzut oka połączenie dymnej whisky, malin i ananasa nie wygląda apetycznie, jednak ta kompozycja ma w sobie coś unikalnego, a zarazem uzależniającego. Jeżeli nie macie likieru Chambord, możecie użyć w zmniejszonej ilości syropu malinowego lub jeżynowego.
Potrzebne składniki:
- 40 ml dymnej whisky
- 20 ml Chambord
- 40 ml soku ananasowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząsnąć w szejkerze z lodem. Następnie przelać do szklanki wypełnionej lodem. Do dekoracji można użyć cząstki ananasa.
Miłego smolenia 😊
MójBar