Drinki tropikalne to jedna z częściej wyszukiwanych pozycji. W wynikach wyszukiwania zazwyczaj znajdą się karaibskie drinki takie jak Pińa Colada, Daiquiri czy Mohito. Co, jednak jeżeli zwrócimy głowę w drugą stronę i wzrok skierujemy nie na zachód, a na daleki wschód. Wtedy trafimy na mniej znaną kategorię drinków egzotycznych, gdzie nie dominuje kwaśny smak cytrusów, lecz pikantny aromat przypraw. Poniżej prezentujemy przepisy na nasze ulubione i sprawdzone aromatyczne drinki egzotyczne.
Gorilla Monsoon
Jeżeli zadamy sobie pytanie, jaki jest nasz ulubiony owoc egzotyczny, w większości wypadków odpowiemy – mango. W tym drinku mango pod postacią chutney wzbogacone jest aromatami garam masala w formie syropu.
Potrzebne składniki:
- 40 ml gin
- 20 ml sok z limonki
- 15 ml syrop garam masala
- 1 łyżeczka mango chutney
- 40 ml tonik
Sposób przygotowania syropu:
W garnku podgrzej przez minutę łyżkę stołową garam masala aż do uwolnienia aromatów. Dodaj 250 ml wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj 300 g cukru i podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przefiltruj przez gazę lub filtr do kawy.
Sposób przygotowania drinka:
Wstrząśnij z lodem w szejkerze pierwsze cztery składniki. Odcedź bez lodu do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij tonikiem i dekoruj skórką z cytryny.
Bay of Bengal
Wszyscy miłośnicy dalekowschodniej kuchni na pewno zakochają się w tym drinku. Mleczko kokosowe i curry nie pozwolą o sobie zapomnieć długo po degustacji tego drinka. Tekstura kokosa i aromatyczność curry to niebiańskie połączenie.
Potrzebne składniki:
- 40 ml gin
- 20 ml syrop z agavy
- 20 ml sok z cytryny
- 20 ml niesłodzony krem kokosowy
- 20 ml mleko ryżowe
- Białko z jednego jajka
- Pół łyżeczki sproszkowanego curry
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij bez lodu przez 20 sekund. Następnie dodaj lód i wstrząśnij ponownie przez kolejne 20 sekund. Po tym czasie odcedź zawartość do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.
California Chrome
Choć nazwa tego drinka może być myląca to jego smak i aromat mocno nawiązuje do klimatów egzotycznych. Wszystko to dzięki użyciu 5-spice powder, czyli mieszance sproszkowanych anyżu, cynamonu, goździków, kminku i pieprzu seczuańskiego. Na szczęście taką mieszankę możemy kupić gotową w sklepie bez potrzeby ucierania własnoręcznie składników w moździerzu.
Potrzebne składniki:
- 60 ml żytnia whiskey
- 30 ml syrop miodowy
- Ćwierć łyżeczki 5-spice powder
- 30 ml świeżo wyciśnięty soku z grejpfruta
- 15 ml sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij mocno z lodem. Następnie odcedź przez szczegółowe sito do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z grejpfruta.