Ten rześki koktajl to dzieło Dale Degroff’a, który w latach 90. w barze Rainbow Room postanowił połączyć w jednym szkle gin, limonkę i angosturę. Tak powstał Fitzgerald, który jest nie tylko orzeźwiającym napojem, ale posiada też głębie smaku i aromatów. Z pewnością zasmakuje wielbicielom Gin Sour’a.
Fitzgerald – Przepis na Drink
- Gin – 40 ml
- Sok z limonki – 20 ml
- Syrop cukrowy – 10 ml
- Angostura – 2 dashe
Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, a następnie za pomocą jiggera lub miarki kuchennej dokładnie odmierz i wlej wszystkie składniki. Energicznie wstrząśnij. Tak przygotowany koktajl za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka. Jako dekoracji użyj plastra cytryny. Gotowe!
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij słoik lodem, wlej odpowiednie ilości składników, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków znasz z przepisu powyżej! Smacznego!