Każda woda powinna smakować jak ta z Walencji. W 1959 Constante Gil w Café Madrid de Valencia postanowił połączyć w jednym kieliszku gin, wódkę, sok pomarańczowy oraz wino musujące. Tym sposobem stworzył smaczny i orzeźwiający szprycer, który sprawdzi się świetnie o każdej porze gorącego lata. My w przepisie dodaliśmy również syrop cukrowy, ale jeśli wolicie by koktajl był jeszcze bardziej rześki i mniej słodki, możecie pominąć ten składnik.
Aigua de Valencia – Przepis na Drink
- gin – 40 ml
- wódka – 40 ml
- pomarańczowy sok – 80 ml
- syrop cukrowy – 10 ml
- wino musujące – 80 ml
Sposób przygotowania:
Drink podawaj w uprzednio schłodzonym kieliszku – możesz włożyć go na chwilę do zamrażalnika lub napełnić kieliszek lodem. Do szejkera wlej gin, wódkę, sok pomarańczowy i opcjonalnie syrop cukrowy. Całość wstrząśnij, a następnie odcedź koktajl bez lodu do schłodzonego kieliszka od szampana i uzupełnij winem musującym Cava, Prosecco lub szampan. Do dekoracji posłuży Ci plaster pomarańczy.