Alan’s Apple Breeze
Alan’s Apple Breeze to słodko-kwaśna kompozycja stworzona przez Alana Johnstona w 2002 roku. Bazą do tego koktajlu jest biały rum oraz Apricot brandy. Przeważają tu aromaty owocowe i słodkie. Polecamy skosztować, gdy macie ochotę na coś orzeźwiającego.
Alan’s Apple Breeze – Przepis Na Drink
- 80 ml białego rumu
- 20 ml likieru Apricot Brandy
- 60 ml soku jabłkowego
- 60 ml soku brzoskwiniowego
- 20 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź bez lodu do wysokiego szkła. Tak przygotowany koktajl udekoruj plasterkiem jabłka. Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do wysokiego szkła oraz udekoruj.