Drinki z octem? To nawet brzmi nieapetycznie i raczej nie kojarzy się pozytywnie. Tymczasem ocet od wieków wykorzystywany był w napojach. W obecnych czasach, kiedy bary starają się zminimalizować koszty drogich cytrusów lub w swojej filozofii chcą, jak najbardziej zniwelować „ślad węglowy”, ocet jest najlepszym kwasowym substytutem lub uzupełnieniem cytryn, czy limonek. Poniżej prezentujemy kilka receptur na drinki z użyciem balsamico, sherry i cider vinegar. Spodobają się zwłaszcza miłośnikom żytniej Whiskey Rye.
Drink z balsamico vinegar – The Bluest Chai
Drink ten, poza balsamico, kryje w sobie jeszcze jeden magiczny składnik, a mianowicie syrop Chai. Ten aromatyczny syrop można uzyskać w prosty sposób gotując 100 ml wody ze 100 gramami cukru i jedną torebką herbaty Chai.
Potrzebne składniki:
- 50 ml whiskey żytniej
- 20 ml syropu Chai
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml balsamico vinegar
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj syrop Chai według powyższych wskazówek. Wystudź. Wszystkie składniki mocno wstrząśnij z lodem i odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z cytryny.
Drink z sherry vinegar – Spanish Penny
Ocet sherry nie jest może tak popularny, jak ocet winny, czy jabłkowy, jednak jeżeli dostaniecie go w swoje ręce to musicie na pewno wypróbować tę kombinację. Poniższy drink nadaje się idealnie, jako przepis na dobrze spędzony, letni wieczór.
Potrzebne składniki:
- 60 ml whiskey żytniej
- 10 ml syropu klonowego
- 5 ml sherry vinegar
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij z lodem, a następnie odcedź do niskiego szkła wypełnionego lodem. Dekoruj suszoną morelą.
Drink z cider vinegar – Switchback Highball
Ocet jabłkowy jest bardzo szeroko dostępny i posiada wiele zastosowań. Dlaczego nie wykorzystać go w drinku! Poniżej przepis na użycie octu jabłkowego w drinku i do tego w wersji long. Idealny na letnie południe w ogrodzie 🙂
Potrzebne składniki:
- 60 ml whiskey żytniej
- 15 ml cider vinegar
- 15 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu klonowego
- 50 ml Ginger Beer
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem piwa imbirowego, wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij piwem imbirowym i udekoruj świeżą miętą.
Jeżeli zastanawiasz się, którą żytnią whisky wybrać, zerknij na nasze porównanie najlepszych dostępnych na rynku w artykule Buszujące w zbożu.