Szampan nieodłącznie kojarzy nam się z Sylwestrem. Nie wyobrażamy sobie, aby witać Nowy Rok bez kieliszka wypełnionego bąbelkami. Oczywiście, w większości wypadków, pijemy go w formie czystej, zapominając, iż szampan może być idealnym składnikiem bardzo eleganckich drinków. Poniżej przedstawiamy zestawienie naszych ulubionych drinków zawierających szampana. Pamiętajmy, aby wybierając bąbelki, nie sugerować się tylko ceną, ale również jakością.
Kir Royale
Klasyk klasyków. Kir Royale to jeden z najbardziej znanych drinków z szampanem. Idealne połączenie dwóch francuskich alkoholi – szampana oraz burgundzkiego Creme de Cassis, czyli likieru porzeczkowego. Jeżeli nie mamy likieru, możemy użyć syropu porzeczkowego, ale oczywiście w mniejszej, niż ten pierwszy, ilości.
Potrzebne składniki:
- 20 ml likieru porzeczkowego
- 140 ml szampana lub wina musującego
Sposób przygotowania:
Do wysokiego kieliszka wlej 20 ml likieru porzeczkowego, a następnie uzupełnij 140 ml szampana. W odmierzeniu dokładnych ilości składników pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Nic prostszego, prawda? Życzymy smacznego! Opcjonalnie jako ozdoby można użyć świeżych owoców porzeczki lub malin. Wystarczy położyć je delikatnie na wierzchu koktajlu i gotowe!
Absolutely Fabulous
Drink stworzony w 1999 roku w Monte Club w Londynie. Absolutely Fabulous jest hołdem dla Patsy and Eddie dwóch bohaterek serialu Absolutely Fabulous. Sam drink, podobnie jak bohaterki serialu, również jest trochę przewrotny i szalony, gdyż łączy w sobie wódkę i szampana. Połączenie niebezpieczne ale piękne w kolorze i (o dziwo) smaczne.
Potrzebne składniki:
- 20 ml wódki
- 40 ml soku żurawinowego
- 100 ml szampana lub wina musującego
Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej wódkę oraz sok żurawinowy i energicznie wstrząśnij (w odmierzeniu dokładnych ilości pomoże ci jigger lub miarka kuchenna). Tak przygotowanego drinka przelej do schłodzonego kieliszka. Uzupełnij całość szampanem lub winem musującym. Do dekoracji użyj truskawki. Gotowe!
Black Mussel
Intrygujący w kolorze. Ciemny fiolet przechodzący w czerń sprawia iż jest to bardzo wytworny drink. Na pewno wzbudzi zainteresowanie wszystkich Gości. Nie wymaga użycia niewiadomo jak skomplikowanych składników. Black Mussel to właściwie Kir Royal z nutką blue curacao.
Potrzebne składniki:
- 40 ml likieru Blue Curacao
- 20 ml likieru porzeczkowego
- 100 ml szampana lub wina musującego
Sposób przygotowania:
Do schłodzonego kieliszka wlej likiery w odpowiedniej ilości. Użyj jiggera lub jakiejkolwiek miarki kuchennej. Następnie delikatnie dopełnij schłodzonym szampanem. Do dekoracji możesz użyć skórki z pomarańczy.
Royal Cosmopolitan
Ekskluzywna wersja jednego z bardziej eleganckich drinków. Tym razem „płynny” bohater serialu „Sex and the City” doczekał się wsparcia bąbelkami. Rewelacyjne, słodko-kwaśne połączenie klasycznego Cosmopolitan i szampana. Royal Cosmopolitan to idealna kompozycja na wytworny wieczór.
Potrzebne składniki:
- 20 ml wódki cytrynowej
- 20 ml Cointreau
- 30 ml szampana lub wina musującego
- 40 ml soku żurawinowego
- 10 ml soku z limonki
Sposób Przygotowania:
Przede wszystkim przygotuj szkło, w którym podasz koktajl. Kieliszek, w celu schłodzenia, wypełnij lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania drinka. Następnie do szejkera z lodem wlej wódkę, Cointreau, sok żurawinowy i sok z limonki, a następnie energicznie wstrząśnij. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź drinka do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu) i tak przygotowany koktajl uzupełnij szampanem lub winem musującym. Jako dekoracji użyj skórki pomarańczy.
Champagne Daisy
Ciekawe połączenie smaków słodkiego i kwaśnego wspartych mocnymi akcentami ziołowymi. Champagne Daisy to drink w sam raz dla poszukiwaczy nowych smaków. Do tego elegancki i prosty w wykonaniu. W sam raz by z nowymi doznaniami wejść w Nowy Rok. Chartreuse można próbować zastąpić jakimkolwiek innym likierem ziołowym.
Potrzebne składniki:
- 80 ml szampana lub wina musującego
- 40 ml chartreuse (żółte)
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml grenadiny
Sposób przygotowania:
Przygotuj kieliszek, wypełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania drinka. Wszystkie składniki z wyjątkiem szampana wlej do szejkera i energicznie wstrząśnij przez około 10-15 sekund. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarkę kuchenną. Całość odcedź do wcześniej schłodzonego kieliszka i uzupełnij szampanem. Delikatnie zamieszaj i udekoruj skórką z pomarańczy.
French 75
Historia powstania French 75 sięga 1920 roku, kiedy to po raz pierwszy opublikowano jego recepturę. Jedną z największych miłośniczek tego drinka jest Joan Collins, stąd często French 75 nazywany jest imieniem tej wspaniałej aktorki. French 75 to klasyczny Gin Collins, gdzie w miejsce wody gazowanej, używa się szampana lub wina musującego.
Potrzebne składniki:
- 40 ml ginu
- 80 ml szampana lub wina musującego
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Schłódź kieliszek do szampana wsypując do niego kilka kostek lodu lub wstawiając do zamrażarki. Następnie przy pomocy jiggera odmierz gin, sok z cytryny i syrop. Wlej do szejkera wypełnionego lodem i mocno wstrząśnij. Odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dopełnij delikatnie szampanem i udekoruj wisienką.
Pimm’s Cocktail
Najważniejszym składnikiem Pimm’s Cocktail jest Pimm’s No.1. To on w głównej mierze decyduje o charakterze tej kompozycji. Niestety nie specjalnie jest czym go zastąpić. Posiadając jednak ten kluczowy składnik jesteśmy w stanie stworzyć wyjątkowy drink o niepowtarzalnym smaku. Warto spróbować.
Potrzebne składniki:
- 20 ml ginu
- 10 ml szampana lub wina musującego
- 40 ml Pimm’s no. 1
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj kieliszek, wypełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania drinka. Wszystkie składniki (z wyjątkiem szampana) wlej do szejkera i energicznie wstrząśnij przez około 10-15 sekund. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Całość odcedź do wcześniej schłodzonego kieliszka i uzupełnij szampanem. Delikatnie zamieszaj i udekoruj skórką z pomarańczy.