Powszechnie wiadomo, że wielka literatura często idzie w parze ze skłonnością do wypijania wielkich ilości alkoholu. Ku czci pamięci Ernesta Hemingway’a prezentujemy Hemingway Daiquiri, również znany jako Papa Doble. Ale pamiętajcie – nie przesadzajcie 😉
Hemingway Daiquiri – Przepis na Drink:
- 40 ml soku z grejpfruta
- 40 ml soku z limonki
- 40 ml likier maraschino lub wiśniówki
- 120 ml rumu
- ćwiartkę limonki do dekoracji
oraz
- kieliszek na drinka
- kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia kieliszka
- szejker i szklanicę lub słoik
- jigger lub miarkę kuchenną
- sitko
- wyciskarka do cytrusów
Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażalki.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 40 ml soku z grejpfruta i 40 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarkę kuchenną.
3. Weź szklanicę i uzupełnij ją lodem.
4. Za pomocą jiggera lub miarki wlej do szklanicy 120 ml rumu, 40 ml świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, 40 ml soku z limonki, 40 ml maraschino lub wiśniówki.
5. Wstrząśnij szklanicę z lodem.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. Wysyp lód z kieliszka lub wyjmij kieliszek z zamrażalki.
7. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź płyn ze szklanicy do schłodzonego kieliszka.
8. Natnij nożem brzeg ćwiartki limonki i nałóż na rant kieliszka.
9. Twój drink Hemingway Daiquiri jest gotowy. Smacznego!