Jak zrobić w domu Jägermeistra? Można na kilka sposobów – rozlewając do kieliszków lub pijąc z „gwinta” ☺ Ale tak na poważnie, poniższy przepis na domowej roboty Jagermaister może nie jest idealny ale na pewno jest bliski ideałowi i z pewnością dostarczy wiele przyjemności zarówno w procesie tworzenia jak i picia.
Potrzebne składniki:
- 2 łyżeczki korzenia lukrecji
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 8-12 gwiazdek anyżu
- 1 łyżeczka ziaren anyżu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 400 ml wódki
- 100 ml miodu gryczanego
- 5 gałązek tymianku
Sposób przygotowania:
Pierwsze pięć składników rozgnieć w moździerzu ale nie za drobno. Wsyp do słoika, zalej wódką i dokładnie wstrząśnij. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień pamiętając aby codziennie wstrząsać po dwa razy. Po tym czasie przefiltruj zawartość przez filtr do kawy lub gazę. Dodaj miód, wrzuć tymianek i zmiksuj wszystko w mikserze. Następnie przefiltruj wszystko ponownie przez filtr lub gazę. Przelej do finalnej butelki i gotowe.
Jak pić naszego Jagermeistra?
Tak przygotowany specyfik możesz pić na wiele sposobów. Raczej odradzamy picie alkoholu w połączeniu z napojami energetycznymi w tak popularnych Jäger Bombach. Fajnym połączeniem jest zmiksowanie Jägermeister z tonikiem lub picie tradycyjnie w szotach. Pijąc nasz specyfik poczytaj więcej o historii powstania tego myśliwskiego likieru oraz o jego odmianach.