Czy nie macie dość spędzania przyjęcia przygotowując koktajle dla swoich gości, uzupełniając kieliszki i biegając do zamrażarki po lód? Ci, którzy chcą więcej czasu spędzić w gronie przyjaciół mogą sięgnąć po wymysł praojców, czyli poncz. Pod pewnymi względami przypomina on popularne obecnie butelkowane lub puszkowane koktajle gotowe do spożycia (RTD), takie jak Frosty czy Breezery, ale serwowany dla odmiany w dużej misie zapewni gościom dobrą zabawę, a nam spokój.
Przepis na Poncz
Oryginalnie poncz pochodzi z Indii, gdzie był przygotowywany z pięciu składników (stąd jego nazwa): cukier, sok z cytryny, herbata, przyprawy i oczywiście alkohol. Na początku siedemnastego wieku dotarł do Anglii, a stamtąd dalej w świat. Mimo, że początkowo w Europie przygotowywany był z użyciem brandy i wina, najbardziej kojarzony jest z rumem i smakami raczej karaibskimi. To właśnie tam po raz pierwszy ustalono definicję perfekcyjnego ponczu, która mówi, iż do misy należy wlać jedną część słodkiego czyli cukru, syropu lub likieru, dwie części kwaśnego takiego jak sok cytrynowy lub limonkowy, trzy części alkoholu mocnego i cztery części bezalkoholowego wypełniacza, zazwyczaj mieszaniny soków. Korzystając z powyższego wzoru wzbogaconego o dodatki, przyprawy i pokrojone owoce, jesteśmy w stanie przygotować własną niepowtarzalną recepturę na oryginalny poncz, która sprawdzi się na przykład podczas karnawału.
Dla tych, którzy boją się braku własnej inwencji twórczej, czym najczęściej tłumaczą lenistwo, prezentujemy kilka klasycznych gotowców:
Fish House Punch:
- 1 litr mocnej czarnej herbaty
- 1000 ml amerykańskiej whiskey
- 750 ml czerwonego wina
- 500 ml ciemnego rumu
- 250 ml brandy
- 50 ml benedyktynki
- 500 ml soku pomarańczowego
- 250 ml soku z cytryny
Artillery Punch:
- 450 ml ciemnego rumu
- 350 ml soku pomarańczowego
- 350 ml soku ananasowego
- 200 ml soku z cytryny
- 100 ml grenadyny
- 100 ml syropu cukrowego
- 20 ml Angostura Bitter
Planter’s Punch:
- 750 ml zmielonego cukru
- 1250 ml wody
- 750 ml ciemnego rumu
- 750 ml soku z cytryny
- 750 ml brandy
- 500 ml likieru brzoskwiniowego
We wszystkich przypadkach należy dokładnie zmieszać składniki w misie i umieścić na godzinę w zamrażarce. Następnie udekorować dowolnymi ziołami i owocami. Poncz najlepiej podawać w schłodzonych filiżankach lub kieliszkach do czerwonego wina.