Zimą sklepy pełne są cytrusów – pomarańcze, mandarynki i grejpfruty można dostać wszędzie. Jeżeli chcemy pobawić się w produkcję domowych napoi, nie ma co kombinować z owocami na które prawdziwy sezon będzie za kilka miesięcy i których cena jest teraz mocno wywindowana. Jedną z łatwiejszych, a zarazem smacznych propozycji jest mandarynkowo-limonkowy kordiał. Syrop cytrusowy w większości spotkać można w wersji alkoholowej – nasza będzie bez procentów.
Jak zrobić syrop cytrusowy?
- 6 soczystych mandarynek
- 3 limonki
- 300 ml wody
- 100 g cukru
oraz
- wysoki dzbanek
- sitko lub gaza
- niewielki rondelek
- wyciskarka do cytrusów
- słoik lub szklana butelka
Sposób przygotowania:
1. Na początku porządnie umyj cytrusy i sparz je w gorącej wodzie.
2. Przekrój owoce na pół i wyciśnij je do dzbanka. Najlepiej w tym celu użyć ręcznej wyciskarki, dzięki której olejki ze skórek dodatkowo przenikną do soku.
3. Przefiltruj sok przez drobne sitko lub gazę.
4. Przelej sok do rondelka i dodaj wodę. Podgrzewaj go na niewielkim ogniu aż do zredukowania płynu o 1/3.
5. Zdejmij miksturę z ognia, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Po wystudzeniu zbierz z wierzchu ewentualny osad.
6. Przelej syrop do słoika lub szklanej butelki. Przechowuj w lodówce.
Dobra rada: możesz dodać 20 ml wódki, żeby wydłużyć jego termin przydatności.
7. Gotowy kordiał dobrze komponuje się w koktajlach z ginem lub rumem. Pysznie pasuje również do bezalkoholowej lemoniady. Smacznego!