Po ten czarny, choć czasem zabielony lub z pianką napój, sięga cały świat. Kawa, bo o niej mowa to składnik koktajli, którego wiele osób się obawia. Czy wolno łączyć z alkoholem? Jaką z jakim? Czy są inne kawowe koktajle, niż Irish Coffee? Otóż na te wszystkie pytania odpowiedź jest prosta. Tak – jak najbardziej!
Jest wiele możliwości na połączenie kawy, gdyż sama sobie potrafi mieć tak różny smak. Tak więc możemy ją zastosować w wielu kombinacjach. Począwszy od użycia espresso poprzez kawę z chemexu, syfonu czy ostatnio bardzo popularnego cold brew. Już w połowie XIX w. hiszpańscy żołnierze mieszali rum z kawą, by dodać sobie kurażu. Wiek później powstał jeden z najbardziej znanych przepisów, bazujący na kawie – Irish Coffee. W jego skład wchodzi Irlandzka Whiskey, gorąca czarna kawa, brązowy cukier i delikatny kożuszek ze śmietanki.
Drugim natomiast najbardziej znanym połączeniem smakowym to Espresso Martini Dick’a Bradsella – ojca chrzestnego londyńskiej sceny barowej. Koktajl stworzony w 1984roku w Fred’s bar na życzenie jednej z modelek siedzącej przy barze. Jedyną sugestią którą usłyszał Bradsell były słowa „wake me up, and then f*** me up”. Espresso Martini jest kultowym połączeniem wódki, likieru kawowego, espresso oraz odrobiny syropu cukrowego.
Z roku na rok popularność kawy wzrasta, a wraz z nią pojawiają się nowe techniki przygotowywania kawy. Dzięki świetnym baristom mamy też szansę spróbować alternatywnych metod parzenia kawy, które wykluczają użycie tradycyjnego ekspresu ciśnieniowego. Co ważne „alternatywne” nie znaczy tu nowe, bądź gorsze, gdyż większość z tych technik znana jest od wielu lat (!) i wręcz stworzona jest do uzyskiwania idealnego smaku i aromatu czarnej kawy. Syfon do kawy powstał około 150 lat temu, a swoją największą popularność zyskał w USA i kanadzie około 1960 roku. Chemex pojawił się już w 1941 roku, a najmłodszym urządzeniem jest aeropress z 2005 roku. Kawa której używa się do parzenia to już speciality single, a nie blend dzięki czemu możemy wyróżnić z kawy wiele aromatów, takich jak jeżyny, truskawki, cytrusy, zieloną herbatę czy nawet liczi. Każda z metod daje również inne efekty końcowe i koncentrację smaku, stąd mamy ogromne pole do popisu podczas tworzenia naszych koktajli. Doceńcie aromat i smak kawy, a nie tylko walory energetyczne! 🙂
Przepisy na drinki z kawą:
El Carajillo
- 50 ml białego rumu
- 50 ml czarnej kawy (ekspress lub aeropress)
- 10 ml likieru morelowowego
- 2,5 ml Fernet Branca
- 1 mała łyżka drobnego białego cukru
Wszystkie składniki połącz w szejkerze z lodem, używając techniki „throwing’u”.
Peter Pan Cocktail
- 50 ml czarnej kawy z syfonu
- 30 ml białego rum
- 20 ml spiced rum
- 15 ml likieru maraschino
- 10 ml syropu cynamonowego
Całość mocno wstrząśnij w szejkerze, a następnie odcedź do koktajlowego kieliszka. Udekoruj dwoma ziarenkami kardamonu.
Brew it!
- 50 ml kawy zaparzonej techniką „cold brew”
- 30 ml calvados
- 10 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- 2 ml angostury bitters
Połącz składniki, mieszając je z kostkami lodu, przez około 10 sekund i gotowe!