Likier pomarańczowy jest najczęściej wykorzystywanym likierem w drinkach. Nie ma drugiego takiego likieru, który by tak często występował we wszelkiego rodzaju przepisach. Popularność likierów pomarańczowych takich jak Cointreau czy zwykły Triple Sec prawdopodobnie wynika z tego, iż do czego by go nie dodać to właściwie pasuje, a pomysłów na to z czym pić likier pomarańczowy jest bez liku.
Przepis na likier pomarańczowy
Potrzebne składniki:
3 duże pomarańcze
0,5 litra spirytusu
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
Potrzebne narzędzia:
Obieraczka
Słoik o pojemności nie mniejszej niż 0,7 litra
Sitko
Patelnia
Sposób przygotowania.
Dokładnie umyj płynem pomarańcze. Dodatkowo sparz skórkę. Obierz wszystkie, ale tak, aby na skórce nie było jej spodniej białej warstwy, czyli albedo. Pokrój skórkę na drobne kawałeczki. Umieść skórki w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw w chłodne miejsce i raz dziennie mocno wstrząśnij. Po minimum dwóch tygodniach, a najlepiej po miesiącu, odcedź skórki (możesz je wysuszyć i wykorzystać w przyszłości do dekorowania drinków). Dodaj syrop cukrowy w żądanej przez siebie ilości, wymieszaj i przelej do zamykanej butelki. Twój własnej roboty likier pomarańczowy jest gotowy! Nie musisz go przechowywać w lodówce, grunt żeby nie stał na słońcu.
Sposób przygotowania syropu cukrowego
W rondelku podgrzej do pełnego rozpuszczenia się kombinację cukru i wody. Wystudź i przelej do butelki.
Z czym pić likier pomarańczowy?
Likier pomarańczowy jest bardzo wszechstronny w uzyciu. Można go pić w formie czystej lub z lodem. Dodać do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Wymieszać w orzeźwiających drinkach takich jak Margarita, Mai Tai czy Flirtini.