Nalewka z czarnej porzeczki czyli tak zwana smorodinówka jest jedną z ciekawszych w smaku nalewek. Ponieważ owoce czarnej porzeczki mają po za słodkim, kwaśno-cierpki smak, dlatego finalna nalewka też będzie wielowarstwowa w smaku. Bardzo zróżnicowany smak nalewki powoduje, iż jest ona bardzo wszechstronna w zastosowaniu w drinkach. Poniżej przepis na nalewkę z czarnej porzeczki oraz na jej wersję z miodem i wanilią.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki
Potrzebne składniki i narzędzia:
- 1kg czarnych porzeczek
- 0,5l spirytusu
- 200 ml wody
- Syrop cukrowy powstały z połączenia 0,5kg cukru i 0,5l wody.
- Słój o pojemności 2l
- Dwie zamykane butelki o pojemności 0,75l
- Sito
- Lejek
Sposób przygotowania:
Porzeczki dokładnie umyj razem z gałązkami. Usunięcie wcześniejsze gałązek może spowodować naruszenie struktury owocu i zbędne nasączenie wodą podczas mycia. Następnie usuń gałązki. Wyparz słój i przesyp owoce. Zmieszaj spirytus z wodą w podanych powyżej ilościach i zalej owoce. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na ok. 1,5 miesiąca. Wstrząsaj zawartość raz dziennie. Po oznaczonym czasie odcedź płyn ze słoja w równych ilościach do przygotowanych butelek. Przygotuj syrop cukrowy i po ostudzeniu przelej po równo do wspomnianych butelek. Szczelnie zamknij i pozostaw w chłodnym i ciemnym miejscu nawet do roku w celu pełnej maceracji.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki z miodem
Przy przygotowaniu nalewki z czarnej porzeczki z miodem postępuj tak samo jak powyżej, jednak zamiast syropem cukrowym uzupełnij roztworem miodu i wody w proporcjach 1-1.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki z wanilią
Przy przygotowaniu nalewki z czarnej porzeczki z wanilią postępuj tak samo jak powyżej, jednak przygotuj syrop waniliowy i nim finalnie uzupełnij butelki. Aby uzyskać syrop waniliowy, rozkrój wzdłuż trzy laski wanilii, gotuj z wodą i cukrem na małym ogniu przez 30 minut. Ostudź i uzupełnij butelki.
Jak pić nalewkę z czarnej porzeczki?
Nalewkę z czarnej porzeczki można pić w formie czystej, na lodzie lub w drinkach takich jak: Kir Royale lub w Wódka Sour użytą w miejsce klasycznej wódki.