Są takie alkohole, z których ciężko zrobić smaczny koktajl. Nawet wytrawni barmani mają problemy z uwzględnieniem ich w swoich kompozycjach. Żeby należycie wykorzystać tego typu trunki do robienia drinków trzeba wykazać się sporą dozą kreatywności i wytrwałości.
Jak zrobić FERNET?
Ten gorzki, włoski digestif ma rzesze oddanych wielbicieli. Wiele osób lubi raczyć się nim np. w upalne dni. Fernet silnie smakuje ziołami i przyprawami. W trunku tym wyczuwalne są zazwyczaj mięta, mirra, kardamon, rumianek, aloes i szafran. Ze względu na swój mocny charakter i wysoką zawartość alkoholu, Fernet potrafi przytłoczyć smaki składników, z którymi się go połączy. Wspomniany włoski trunek da się jednak wykorzystać do zrobienia dobrego koktajlu. Fernet najlepiej się łączy ze słodkimi, aromatycznymi składnikami.
Przepis na „Francesca”:
- 40 ml Fernet
- 50 ml białego wytrawnego wermutu
- 25 ml Galiano L’Autentico
- listek mięty do przystrojenia
Sposób przygotowania: wlej składniki do szklanego naczynia z lodem. Dokładnie zamieszaj. Koktajl odcedź do kieliszka bez lodu. Przystrój listkiem mięty.
Jak zrobić ŚLIWOWICĘ?
Nasz wschodnio-europejski przysmak również można uznać za alkohol, który ciężko uwzględnić w przepisie na porządnego drinka. Niczym Fernet, śliwowica potrafi wyraźnie zdominować smak kompozycji, w której się znajdzie. Śliwowica jest mocna, cierpka i czasami ma również dębowy aromat. W pewnym sensie jest podobna do świeżego czosnku – nawet gdy minie sporo czasu od spożycia, jej smak wciąż czujemy na języku. Próbowano ją łączyć z takimi składnikami jak Curaçao, wermut czy białko – niestety nie dawało to pozytywnych rezultatów. Śliwowica to trudny orzech do zgryzienia. Jest jednak co najmniej jeden koktajl na jej bazie, który smakuje wybornie.
Przepis na „Śliwka na śliwce”:
- 45 ml śliwowicy
- 30 ml Cointreu
- 25 ml puree śliwkowego*
- 15 ml soku z limonki
- śliwka do przystrojenia
Sposób przygotowania: wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka. Udekoruj połówką świeżej śliwki.
*Żeby zrobić śliwkowe puree potrzebujesz: 1/2 kilo mrożonych śliwek, 1/4 kilo cukru, kropla aromatu waniliowego i 100 ml wody. Składniki gotuj w rondlu na małym ogniu przez 30 minut. Po ostudzeniu zblenduj. Przetrzymuj w lodówce.
jak zrobić JENEVER?
Jenever jest produkowanym ze słodu, mocnym alkoholem o aromacie jałowcowym. Trunek ten jest protoplastą ginu. W XIX wieku holenderski jenever był popularnym składnikiem koktajli. Jednak współcześnie coraz trudniej natrafić na drinki na jego bazie. Zmieniły się gusta i oczekiwania klientów. Smak jeneveru jest zbyt „wymagający” dla większości współczesnych podniebień. Alkohol ten jest jednak wciąż popularny w Holandii gdzie popija się go piwem. Taka kombinacja nazywana jest w Niderlandach kopstooje. Mimo iż jenever nie jest tak popularny jak dawniej to warto czasem po niego sięgnąć. Trunek ten ma słodowy posmak dzięki czemu można go z powodzeniem łączyć np. ze składnikami o wyraźnych aromatach.
Przepis na „Amsterdamczyka”:
- 15 ml syropu cukrowego
- 15 listków mięty
- 30 ml jenever
- 30 ml ginu
- wody gazowanej
Sposób przygotowania: w szlance zmadleruj miętę z syropem cukrowym. Zasyp kruszonym lodem. Wlej jenever i gin. Delikatnie zamieszaj łyżką barmańską i uzupełnij wodą gazowaną. Jako dekorację użyj listek mięty.
Nawet alkohole o wyrazistych, dominujących smakach można wykorzystać do robienia drinków. Dla chcącego nic trudnego.